Mogelijke fusie tussen Valkenswaard, Cranendonck en Heeze-Leende

Bron © ED

Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard gaan serieus nadenken over een bestuurlijke fusie. Die fusiegemeente zou met 67.000 inwoners na Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Meierijstad de 5e gemeente van Zuidoost-Brabant worden.

De fusie is een aanbeveling uit een rapport van het bureau Berenschot. Berenschot was door de 3 gemeenten gevraagd te onderzoeken hoe zij hun sinds 2016 bestaande samenwerking het beste kunnen voortzetten. En dat is dus volgens het bureau door nadrukkelijk voor elkaar te kiezen. Dan kunnen de gemeenten de bedreigingen en problemen die op hen afkomen beter het hoofd bieden. Bovendien kunnen ze als 1 gemeente beter hun ambities verwezenlijken.

Hoewel het volgens Berenschot het best zou zijn om zo snel mogelijk het fusievoornemen uit te spreken, valt over de termijn waarop dat gebeurt nog van alles te zeggen. Moet dat snel en voortvarend, of juist langzaam en behoedzaam. Het bureau adviseert daar nader onderzoek naar te laten doen.

De 3 gemeenteraden zijn woensdagavond in het gemeentehuis in Heeze geïnformeerd over het Berenschot-rapport. Het rapport moet nog besproken worden in die gemeenteraden.

De nieuwe A2-gemeente zou bestaan uit meer dan 10 dorpen en buurtschappen in de driehoek tussen Valkenswaard, Sterksel en Budel-Dorplein.

Door Corrie de Leeuw