Deze week zeven doden op Mount Everest

Bergbeklimmers staan in de file op de Mount Everest, zo is te zien op deze foto van Nirmal Purja © AFP

Op de Mount Everest zijn weer drie bergbeklimmers om het leven gekomen, zeiden organisatoren van bergexpedities vrijdag. Het aantal doden op de overbevolkte hoogste bergpiek komt daarmee deze week op zeven.

Redactie

„Twee Indiase klimmers zijn gisteren op de Everest gestorven”, zei Mira Acharya, woordvoerster van de afdeling toerisme in Nepal, terwijl organisatoren van expedities het derde dodelijke ongeluk bevestigden. Vorig jaar kwamen er op de Everest vijf mensen om het leven.

Uitgeput

Kalpana Das (52) bereikte de top, maar overleed donderdagmiddag bij de afdaling. Een andere Indiase klimmer, de 27-jarige Nihal Bagwan, stierf ook op de terugweg van de top.”Hij zat meer dan 12 uur vast in de rij andere klimmers en was uitgeput. Sherpa-gidsen droegen hem naar kamp 4, maar hij blies daar zijn laatste adem uit”, zei Keshav Paudel van Peak Promotion.

Een Oostenrijkse klimmer stierf aan de noordelijke kant van de berg. De 65-jarige man was nog dicht bij de top tijdens zijn afdaling.

Woensdag kwamen een Indiase en Amerikaanse klimmer om. Ook vorige week stierf een Indiase klimmer, terwijl een Ierse bergbeklimmer vermoedelijk is omgekomen nadat hij uitgleed en naar beneden viel.

Record

De regering van Nepal heeft voor dit jaar een recordaantal van 378 klimvergunningen verleend aan klimmers. Dat is lucratief voor het arme land, want alpinisten moeten omgerekend 10.000 euro betalen om de hoogste (8848 meter) berg ter wereld op te mogen.

De meeste Everest-klimmers worden begeleid door een Nepalese gids, wat betekent dat meer dan 750 klimmers naar verwachting in het huidige seizoen hetzelfde pad naar de top betreden.

Tot nu toe is het meer dan 5000 mensen gelukt om de top van de Mount Everest te bereiken. De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn Nepalese sherpa Tenzing Norgay waren de eersten in 1953.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws