‘We maken op de eerste plaats televisie voor de mensen’

Els in actie tijdens een van haar eerste tv-klussen voor ML5. Afbeelding: Els Bruijnen

Met het tekenen van het contract bij ML5 keert Els Bruijnen, tot voor kort een van de gezichten van Regio Leudal TV, terug bij de lokale omroep. Per 1 juni verruilt ze de internetzender voor een baan bij ML5, een samenvoeging van de regionale zenders Omroep 3ML (Maasgouw-Leudal), RTV Roermond en Beesel-Reuver.

“Het was nu een goed moment voor een overstap”, gaat Els voortvarend van start. “Bij de start van Regio Leudal TV hebben Jan Beelen, Hub Reuvers, Jacob Velter en ik afgesproken om dat vijf jaar te doen. Die zijn nu om. We zijn het er allemaal over eens dat de digitale zender klaar is voor een volgende generatie. Mensen zien het niet, maar het is een fulltime vrijwilligersbaan. We hadden er de handen vol aan. Maar wel met heel veel plezier”, haast ze zich er achteraan te zeggen. ML5 nam het initiatief om bij Els te peilen of er interesse bestond voor een samenwerking. Die was er wel degelijk. Els: “Toen ik de mannen vertelde over het voorstel van ML5, zeiden ze meteen: doen! Het is een droombaan die op mijn pad komt. En nog betaald ook! Op mijn leeftijd liggen de banen nu eenmaal niet voor het oprapen, dus dit is een kans uit duizenden.” De vrijheid die Els zo koesterde bij de internetzender, krijgt ze ook bij ML5. “Dat heb ik nodig. Ik ben altijd bezig met mijn baan. Ik word nu eenmaal gelukkig van bezig zijn, creëren, bedenken, aanjagen en opzetten.” Els erkent dat het rommelt bij veel lokale omroepen. “Er is van alles aan de hand. Lokale omroepen zoeken steeds meer onderlinge samenwerking. Soms noodgedwongen. Ook ML5 heeft tijd nodig gehad om de nieuwe zender op te zetten. Het wordt toch grotendeels met vrijwilligers gedaan en dat maakt het vrijblijvender en dus kwetsbaarder. Met een klein budget moet je proberen iets leuks te maken. Dit noodzaakt je naar eenvoud, maar brengt daardoor wel een stuk creativiteit op gang. En uitdaging.” Els ziet voor zichzelf ook een taak weggelegd als verbinder. “We maken in de eerste plaats televisie voor de mensen. Er is zoveel te doen. Het ideaalste is als we iedere dag iets uit alle vier de gemeenten brengen. Onze opdracht ligt bij informatievoorziening, cultuur en educatie. Maar ook samenwerking tot stand brengen. Ik vind daarbij ook belangrijk wat er in de buurgemeenten gebeurt. De meesten willen toch graag weten wat er in de regio speelt en te doen is.” Hoewel Els nu een sturende functie krijgt en verantwoordelijk wordt voor de programmering, blijft ze ook presenteren. “Maar niet te veel in beeld. Het moet niet zo zijn dat kijkers gaan denken: heb je haar weer”, lacht ze.

Het avontuur met de internetzender was een goede leerschool voor Els. “Inhoudelijk heb ik er veel geleerd over de technische kant van het vak. De ins en outs wat er bij een productie komt kijken. Maar ook het monteren van programma’s en camerawerk. Enorm boeiend allemaal. Ik vind alles beheersen ook belangrijk. En daarbij zit het ook wel in mijn aard om alles te willen begrijpen en nieuwe dingen leren.” Hoewel Regio Leudal TV nu een van haar pijlers verliest, blijft de zender actief. Ze gaan langzaam afbouwen als internetzender, maar blijven eigen producties en producties in opdracht maken. “Vast ook wel eens voor ML5”, laat Els weten. “Het lijntje tussen ons blijft altijd bestaan.”

Door Vera Feltges
Leudal