Zweeds stel krijgt celstraf voor bijna laten verhongeren van dochtertje (1,5)

Bron © AD

Foto ter illustratie. Afbeelding: Shutterstock

Is het verantwoord om kinderen op een plantaardig dieet zetten? Die vraag werpt zich op, nu een Zweeds koppel tot drie maanden cel is veroordeeld, omdat een dieet van moedermelk, kool, aardappelen, wortelen, rijst en fruit hun dochter bijna fataal werd.

De dreumes van 1,5 jaar oud, belandde door de onverantwoorde voedingssamenstelling met levensbedreigende klachten op de spoedeisende hulp van het kinderziekenhuis in Gotenburg. De dreumes is volgens Zweedse artsen op het nippertje ontsnapt aan de dood.

Hersenbloeding

Het meisje woog nog geen 6 kilo toen ze werd opgenomen in het ziekenhuis, de helft van wat normaal is voor die leeftijd. Ze had last van krampen, een kaakbreuk en een hersenbloeding. Het gezin leidde een alternatief bestaan buiten de samenleving. Ook vermeden de ouders elk contact met de Zweedse overheidsdiensten.

Lees ook: Alleen maar fruit eten is desastreus: ‘Begin er niet aan’

Uitdrogingsverschijnselen

Eerder dit jaar constateerde het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel dat ouders hun kinderen steeds vaker op een plantaardig dieet zetten. In het Brusselse ziekenhuis werden de afgelopen maanden verschillende pasgeborenen opgenomen omdat ze door zo’n plantaardig regime uitdrogingsverschijnselen vertoonden.

Een aantal professoren besloot daarom een advies te schrijven voor de Franstalige Koninklijke Academie voor Geneeskunde. In die tekst riepen ze op om een veganistisch dieet voor kinderen, maar ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, niet toe te staan.

Melk

In 2017 overleed een Belgische baby, omdat hij geen babymelk kreeg, maar rijstmelk, graanmelk en havermelk. In Nederland is dat nog niet voorgevallen, maar ook hier slaan sommige ouders door in hun ambitie om kinderen gezond te voeden.

Lees ook: Dit eten we in het jaar 2050

Een bekend voorbeeld is de Nederlandse Francis Kenter - beter bekend als de moeder die haar zoon Tom jarenlang alleen maar rauw voedsel gaf. Over de levensstijl van Francis en Tom zijn twee documentaires gemaakt: Rauw (2008) en Rauwer (2012). Het verhaal van Kenter veroorzaakte veel opschudding in Nederland.

Door Naz Taha

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen