Ger Prickaerts promoot dialect met boek Puntje & Pöalke

Afbeelding: Ger Prickaerts

De 83 jarige dialectschrijver Ger Prickaerts uit Heerlen heeft het boek Puntje & Pöalke uitgegeven. Zonder enige vorm van reclame is inmiddels al de derde druk uitverkocht.

Hoe lang ben je al bezig om het Heerlens dialect te promoten?

“Sinds begin jaren’90 van de vorige eeuw. In die tijd leek het dat steeds meer ‘Hollendsj’ werd gesproken. Onder meer door toedoen van het Streektheater en Veldeke is het Heerlens dialect opgeveerd. Van 17 naar 35 procent van de bevolking, volgens de laatste meting. Als je bedenkt dat het percentage dialectgebruik in Maastricht 45 procent is, doet Heerlen het absoluut niet slecht. Ik heb dus meegeholpen om het dialect uit te laten groeien. Elf jaar als voorzitter van Veldeke en ik heb meegewerkt aan de totstandkoming van het Heerlens woordenboek.”

Waarom niet eerder?

“In 1963 opende Schunck op de Promenade. Ik ben daar 7 jaar de financiële man geweest. Daarna ben ik directeur van een automatiseringsbedrijf geworden. Druk genoeg dus. Ik ben wel al eerder bezig geweest met het componeren en zingen van liedjes. Nog steeds trouwens.”

Naast je inzet op bestuurlijk en organisatorisch gebied, ben je ook gaan schrijven. Wat was je favoriet?

“Een verhaal over een eigenwijze kat. ‘De Kat Spreekt’ gaat over een oude, grijze kater die jonge katjes leert solliciteren. Verder heb ik ‘Kuub va Heële’ omgeschreven in het nieuw Heerlens.”

Waar gaat het nieuwe boek Puntje & Poälke over?

“Het is een verzamelbundel met korte puntgedichten, liedjesteksten, korte verhalen, grafopschriften en het onderdeel Mazjerang: 216 bladzijden met veel variatie. Mocht er nog heel veel vraag zijn, dan overweeg ik een herdruk. De belangstelling tot nu toe was overweldigend. De eerste stapel boeken was na één dag al weg.”

Nog plannen?

“Gezien mijn leeftijd wordt dit mijn laatste boek. Ik blijf wel nog optreden. Carnavals- en andere liedjes zingen in de regio. Uiteraard in het dialect.”

Door Wil Wagenvoort
Heerlen