Stonerrockband Defenestrate geselecteerd voor Popsport NL

Defenestrate is positief over het ontwikkelingstraject van Popsport Limburg. Afbeelding: René Bradwolff

Zaterdag jongstleden traden in Muziekcentrum De Bosuil in Weert tijdens de afsluiting van Popsport Limburg 2019 tien jonge, talentvolle acts op die de afgelopen vijf maanden intensief begeleid zijn door Popsport Limburg. De Heerlense stonerband Defenestrate werd in Weert samen met producer/dj Sem uit Roermond geselecteerd voor Popsport NL. Daar krijgen beide een volgend ontwikkelingstraject aangeboden en nemen ze naast een track tevens een videoclip op in de studio van De Staat in Nijmegen.

Defenestrate reageert uitgelaten op Facebook: “Yes, we fuckin’ did it! En we kijken er ontzettend naar uit om bij Popsport NL nog meer te leren en verder te groeien. Uiteraard zijn we hartstikke dankbaar voor alle hulp die we hebben gekregen. Zoals van alle fans die er zaterdagavond bij waren om ons aan te moedigen. Maar ook van de Popsport-coaches, want zonder hen hadden we dit nooit voor elkaar gekregen.”

Julie van Diem, projectleider bij de Limburgse popkoepel ‘Pop in Limburg’ (organisator Popsport Limburg): “De tien bands, singer/songwriters, rappers en producers die in Weert optraden zijn in hun eigen omgeving intensief aan de slag gegaan met onze coaches. Die begeleidden hen muzikaal en zakelijk en letten speciaal op hun vaardigheden, muziekstijlen, presentatie en de doelen die zij willen bereiken. De acts kregen daarnaast een professionele fotoshoot, gingen de studio in en deden extra podiumervaring op tijdens tussentijdse showcases in Heerlen, Roermond en Venlo.”

Stonerrock

Stonerrock is een muziekstroming die vooral in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw populair was. Het is muziek die teruggaat op blues, hardrock en metal en waarin ritme en gitaarrifs kenmerkend zijn voor de trage zware sound. In de jaren zeventig waren Black Sabbath en later Queens of the Stone Age inspiratiebronnen voor stonerrock-formaties. In onze tijd zijn dat Kyuss, Monster Magnet, Palm Desert en een hele reeks andere.

Popsport Limburg

Dennis Schlag van Defenestrate: “Door mee te doen aan Popsport Limburg zijn we bewuster deze muziek gaan componeren en zelf songs gaan schrijven. Daarnaast zijn we als bandleden echt naar elkaar toegegroeid. Logisch natuurlijk, want in de afgelopen maanden hebben we intensief samengewerkt en hebben we elkaar vaker gezien dan in de periode daarvoor met alleen repetities en optredens. En muziekinhoudelijk heeft dit traject ons eveneens geholpen. We hebben veel geluisterd, vaker gespeeld en met onze coach gediscussieerd over de muziek die wij sjiek vinden. Daardoor is duidelijker geworden welke kant we op willen. In de Muziekgieterij in Maastricht hebben we zelfs een nieuwe song geschreven en die als single opgenomen.”

Hulp

Op het vlak van media hebben deze stonerrockers vooral baat gehad bij de tips die ze kregen bij het inzetten van Facebook en Instagram. Dennis: “We waren daar al actief op, nu weten we echter beter welke content voor onze doelgroep interessant is. Of hoe we extra volgers scoren en social media effectiever kunnen inzetten bij het boeken van optredens. Verder hebben we besloten op advies van de coach om berichten enkel te posten in het Engels. Tot dan deden we dat in een mix met Nederlands. Als ik terugkijk ben ik dik tevreden dat we hebben deelgenomen. Je wordt professioneler, krijgt meer naamsbekendheid, je oefent en speelt dikwijls, krijgt een andere kijk op muziek en op het muzikantenbestaan. Bijvoorbeeld in zakelijk opzicht. Ik kan het ieder beginnend bandje aanraden.”

Door Hub Bertrand
Heerlen