VVD Kerkrade wil Eijkhagencollege wegkapen uit Landgraaf

Het Eijkhagencollege. Nu nog in Landgraaf, in de toekomst in Kerkrade, als het aan de VVD in die plaats ligt. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade moet binnen de gemeentegrenzen een geschikte locatie zoeken voor de nieuwbouw van het Eijkhagencollege. Het gedateerde complex ligt nu nog in Landgraaf.

Dat vraagt de VVD-fractie in Kerkrade in een brief aan het gemeentebestuur, dat hiernaar een onderzoek zou moeten instellen. De partij reageert op plannen om het ruim veertig jaar oude Eijkhagencollege te vervangen door een nieuwe school.

Rolduc

De liberalen memoreren dat ruim vijfhonderd scholieren uit Kerkrade onderwijs volgen op Eijkhagen. Een gevolg van de sluiting, in 2009, van college Rolduc. Eijkhagen is samen met het beroepscollege Holz de belangrijkste middelbare school voor het verzorgingsgebied Kerkrade.

Gezien de sterke historische band tussen Eijkhagen en het voormalige Rolduc vindt de VVD dat het college van Kerkrade een actieve rol moet gaan spelen bij het onderzoek naar de nieuwbouwplannen. Dat is nu nog een exclusief verhaal tussen de gemeente Landgraaf en onderwijskoepel SVOPL. De VVD-fractie zou het liefste zien dat Kerkrade samen met Landgraaf gaat optrekken en bij toekomstige onderhandelingen serieus inbrengt dat ook bekeken gaat worden of Kerkrade een optie wordt als vestigingsplek van het nieuwe Eijkhagen.

Geen uitspraken

Voorzitter John Monsewije van SVOLP wil daar in deze fase geen uitspraken over doen. „Wel is het zo dat bij de gesprekken, die we gevoerd hebben en nog zullen hebben, Landgraaf primair onze gesprekspartner is.”

Door Marcel de Veen
Landgraaf