‘New wave depri-muziek? Wij worden er juist vrolijk van’

Marianne Goedemans en Peter Meeks en enkele van hun favoriete new wave albums. Afbeelding: Frank Heythuysen

New wave, gothic, Electronic Body Music en andere ‘donkere’ muziekgenres uit de jaren tachtig en nu staan komende vrijdag centraal tijdens de ‘Back2Black’-party in OJC The Curve in Echt.

Marianne Goedemans (51) en Peter Meeks (52) zijn zowel de organisatoren als de DJ’s van dienst tijdens deze avond, die de ‘doemmuziek’ uit de 80’s laat herleven. „Ik kwam met new wave in aanraking tijdens stapmiddagen in discotheek LaSalle in Susteren”, vertelt Marianne. “Daar werd deze muziek tijdens een ‘alternatief kwartiertje’ gedraaid, The Cure kwam dan steevast voorbij. In jongerencentrum Tsjé in Susteren was deze muziek een vast bestanddeel van de uitgaansavond en sindsdien loopt new wave als een rode draad door mijn leven.” „Bij het uitgaan in de High Chaperal in Berg aan de Maas en bij de Bios en de Bartok in Born werden meestal blokjes new wave gedraaid”, haakt Peter in. „Ik stond altijd bij de DJ om te kijken welke plaatjes hij draaide. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om dan maar zelf een half uurtje te vullen als DJ en zo ben ik er in gerold. Het is een muziekstijl die me ligt. Later kwam daar concertbezoek bij van bands in dit genre.”

Weltschmerz

Waar de punkgolf van een paar jaar eerder extravert was en zich kenmerkte door het schoppen tegen heilige huisjes, was de daarop volgende new wave eerder introvert. De beginjaren tachtig waren de jaren van massawerkloosheid en sociale en politieke onrust. Dat weerspiegelde zich in muziek waarin ‘Weltschmerz’, vervreemding en je geïsoleerd voelen thema’s waren die steevast opdoken. De gangbare kledingkleur was en is -hoe kan het ook anders- zwart. „Muziek die melodieus, zweverig, mysterieus, maar vaak ook opzwepend is, dat raakt me”, zo verklaart Marianne haar liefde voor new wave. „Gitaarbands, synthpop, het kwam allemaal samen. Vriendengroepen van vroeger treffen elkaar nog altijd bij concerten en feesten in binnen- en buitenland. Het is een betrekkelijk kleine, maar hechte scene.” „Ik ben pas later gaan waarderen hoe goed deze muziek in elkaar steekt”, vervolgt Peter. „Vroeger sprong je eerst gewoon de dansvloer op.” Favoriete bands opnoemen? Onbegonnen werk, volgens de twee. Toch een poging. „The Sisters of Mercy, The Sound, Siouxsie & the Banshees en natuurlijk Joy Division. Zanger Ian Curtis geniet sinds zijn zelfmoord in 1980 een cultstatus binnen de scene”, weet Marianne. „De eerste keer dat ik de LP ‘Unknown Pleasures’ van Joy Division hoorde dacht ik ‘wat klinkt dit vals’, maar toch fascineerde die plaat me mateloos”, herinnert Peter zich.

Het tweetal tekent al geruime tijd voor de ‘Back2Black’-feesten, waarvan een nieuwe editie op de agenda staat. Vaste stek Discotheek Stoba wordt na de sluiting van deze horecagelegenheid verruild voor jongerencentrum The Curve. „We verwachten bezoekers uit heel Limburg, België en Duitsland. De gemiddelde leeftijd ligt doorgaans wat hoger, de meesten hebben de hoogtijdagen van de new wave nog meegemaakt. Maar we zien ook jongeren op onze feestjes. Die komen dan vaak voor op new wave geënte nieuwe stromingen als dark wave en dark electro. ”

Niet-ingewijden bestempelen new wave en aanverwante stijlen wel eens als zwartgallige depri-muziek voor vleermuizen. Aan dat soort etiketten heeft het duo een broertje dood. „Ja, het is vaak behoorlijk duistere muziek, maar new wavers gaan echt niet elke dag gebukt door het leven”, verdedigt Marianne zich. „Sterker nog, wij worden er vrolijk van.”

De ‘Back2Black’ new wave party vindt vrijdag 31 mei plaats in OJC The Curve aan de Diepstraat 3B in Echt. Er is tevens een live optreden van het éénmansproject ‘The Pool of Tears’. Aanvang 21.00 uur. Entree gratis.

Door Frank Heythuysen
Echt-Susteren