Jeugd Obbicht en Grevenbicht adopteert oorlogsmonument

Heemkundevereniging Bicht kent een jeugdafdeling. Bestuurslid Roy Jacobs vertelt dat de jeugd een monument heeft geadopteerd.

Heemkundeverenigingen hebben vaak een stoffig imago. Jullie hebben een jeugdafdeling. Hoe is dat gelukt?

„We zijn een paar jaar geleden op de basisscholen in Obbicht en Grevenbicht bij de groepen 6,7 en 8 leden gaan werven. Dat was gelijk een succes. Onze jeugdafdeling heeft 40 leden.”

Er zijn heemkundeverenigingen die minder leden tellen.

„Het waren er tot vorig jaar meer, maar we zijn een beetje de dupe geworden van ons eigen succes. Vanwege een tekort aan vrijwilligers hebben we afgelopen jaar moeten besluiten alleen nog bij kinderen van groep 7 en 8 actief te werven.”

Afgelopen woensdag hebben ze een oorlogsmonument geadopteerd. Kwam het idee van de kinderen zelf?

„Ja. Het jeugdhonk is gelegen in de watermolen. Daar bevindt zich het oorlogsmuseum Maaskant ‘44 waar het monument hangt. Wat ons opviel was dat de kinderen steeds spraken over ‘hun museum’. Sommige kinderen hebben ook een oorlogsgraf geadopteerd in Overloon. Vandaaruit kwam de vraag of ze ‘hun monument’ ook mogen adopteren.”

Om wat voor een monument gaat het?

„Het is een plaquette ter nagedachtenis aan de in 1941 neergestorte Britse bommenwerper Vickers Wellington waarbij zes jongemannen het leven lieten.”

De jeugd heeft het nu geadopteerd. Wat houdt dat precies in?

„Ze zorgen dat er regelmatig een bloemetje bij wordt geplaatst en dat de plaquette onderhouden wordt. Daarnaast willen ze er jaarlijks herdenkingen houden, waaronder op 18 september, de Bevrijdingsdag van Grevenbicht.”

Door Paul Dolhain
Sittard-Geleen