Dagwandeling naar het Filosofendal en de Bruuk

De dagwandeling voert onder meer door het Filosofendal. Afbeelding: IVN Geijsteren-Venray

IVN Geijsteren-Venray houdt een dagwandeling naar het Filosofendal in Berg en Dal en naar het natuurgebied de Bruuk in Groesbeek. De dagwandeling onder leiding van Jan Nelissen start op zondag 2 juni om 10.00 uur bij Tivoli, aan de Oude Kleefsebaan 116 in Berg en Dal.

Er is mogelijkheid om te carpoolen. Vertrek om 9.00 uur vanaf parkeerplaats Gamma, aan de Plataanstraat 17 in Venray.

Het diepe ravijn van het Filosofendal, de beboste heuvels, kleine weiden en akkertjes zijn een heel speciaal stukje Nederland. De stuwwal is ontstaan in de derde ijstijd, toen machtige gletsjers de afzettingen van Rijn en Maas opstuwden. In een latere ijstijd werden door smeltwater diepe dalen uitgeslepen. Het mooiste voorbeeld van zo’n smeltwaterdal vormt het Filosofendal, met zijn steile hellingen, bronnen en kwelmoerassen. De wandeling voert naar de leemkuilen, de Heksendans, bronnen, graften en holle wegen. Na de wandeling van 2,5 uur is er rond 12:30 uur een lunch bij Pannenkoekenhuis De Heksendans (op eigen kosten) aan de Oude Kleefsebaan 425 in Berg en Dal.

In de middag is er vanaf 13.45 uur een twee uur durende excursie naar natuurgebied de Bruuk in Groesbeek, nabij de dorpskern Breedeweg, aan de rand van het Reichswald. Dit natuurgebied biedt een paradijs aan verschillende bijzondere plantensoorten en bijbehorende insecten, reptielen, amfibieën, zoogdieren en vogels. Het gebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van hooimoerassen, waaronder beschermde blauwgraslanden, struwelen, houtwallen en natte bossen.

Door Frank Heythuysen
Venray