Romeinse proeverij: geen gepofte muizen maar kip

De Romeinen introduceerden kippen in Zuid-Limburg. Afbeelding: Gemeente Simpelveld

Flamingotongetjes, gepofte muizen en gebraden pauw. De rijkere Romeinen kregen heel wat buitenissige gerechten op hun bord.

Voor de ‘gewone’ Romein stonden heel andere dingen op het menu. Smaken die nu heel normaal zijn, maar waar 2000 jaar geleden in deze streek nog niemand van had gehoord. Druiven, kersen, kippen, wijn en olie. En kruiden als rozemarijn, tijm en lavas. Tijdens het FestiVia Belgica kunnen smulpapen het Romeins verleden opnieuw proeven. Bezoekers kunnen aanschuiven bij een Romeins sharing diner, de eerste Romeinse cocktail uitproberen of proeven aan de gratis Romeinse hapjes tijdens de Beleefmarkt. Belangstellenden kunnen ook kennis opdoen over de Via Belgica en het uitgebreide Romeinse erfgoed. Kinderen kunnen schatzoeken, de gladiatorenschool bezoeken en alles leren over Romeinse planten en kruiden.

Het programma: Vrijdag 14 juni, Romeins sharing diner. Zaterdag 15 en zondag 16 juni: Beleefmarkt met Romeinse open keuken, doorlopende kinderactiviteiten, lezingen en workshops.

Locatie: Villa de Proosdij, Klimmenderstraat 2 in Klimmen. Meer informatie: www.viabelgica.nl

Door Wil Wagenvoort
Simpelveld