Eerste Kamer zeer kritisch over renteverhoging studieleningen

Anne-Wil Duthler. © ANP

De kans dat het kabinet een gevoelige nederlaag lijdt in de Eerste Kamer neemt toe. De senaat toonde zich maandagavond uiterst kritisch over kabinetsplan om de rente op studieleningen te verhogen. De coalitie is daar de meerderheid kwijt, nadat de VVD vorige maand senator Anne-Wil Duthler uit de fractie zette.

Hanneke Keultjes

Uitgerekend Duthler gaf vorige week op deze site al aan dat de kans groot is dat haar mogelijk doorslaggevende stem een tegenstem is. Ook kort voor het debat zei ze dat ‘het stoplicht op oranje’ stond, maar in haar bijdrage gaf ze weinig ruimte om de kleur te laten verschieten naar groen.

Lees ook: Verzet tegen leenstelsel neemt toe: ‘Asociale stelsel moet van tafel’

De voormalige VVD’er, die volgende week na twaalf jaar de Eerste Kamer verlaat, keek tijdens haar laatste inbreng veelbetekenend omhoog ‘naar de kinderen op het plafond’, die de schildering in de plenaire zaal van de senaat sieren. De jongeren zijn fel tegen de renteverhoging, die hen gemiddeld met 5000 euro extra schuld opzadelt. Voorafgaand aan het debat dienden vijf jongerenorganisaties op initiatief van GroenLinks – ooit de medebedenker van het leenstelsel – een petitie in die door ruim 112.000 mensen werd ondertekend.

Onderbouwing

Duthler zei meer onderbouwing te willen zien van Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Die voorzag de senaat echter al drie keer uitgebreid van antwoord op lijsten met vragen. De kans dat de D66-minister dinsdag plots met extra onderbouwing op de proppen komt, lijkt daarom klein.

Mocht Duthler tegenstemmen, lijkt Van Engelshoven niet naar de SGP te hoeven kijken voor steun. De kleine christelijke partij die doorgaans het kabinetsbeleid steunt, heeft eveneens ‘ernstige twijfels’. Senator Peter Schalk vergeleek de halvering van het collegegeld aan de ene kant en de verhoging van de rente aan de andere kant ‘studenten een ruimer jasje bieden om later de broekriem aan te halen’.

Ook Van Engelshovens eigen partij kraakte harde noten. D66-senator Alexander Rinnooy begon zijn betoog met de storm aan kritiek die door dit wetsvoorstel opstak. Maar hij gaf zijn partijgenoot ook een opening: als ze belooft snel in te grijpen bij negatieve effecten van de rentestijging, lijkt hij bereid na te denken over instemming met haar plan.

Nacht van Duthler

Bij de oppositiepartijen viel de kritiek samen te vatten als ‘een goed voorbeeld van een slecht plan’. ,,Ik gun alle studenten de Nacht van Duthler’’, zei PVV-senator Ton van Kesteren, preluderend op de mogelijke conclusie van Duthler dinsdagavond laat om zich uit te spreken tegen het wetsvoorstel. ,,Daar hebben ze recht op.’’

Dinsdagavond antwoordt minister Van Engelshoven. Volgende week dinsdag, als de senaat voor het laatst in deze samenstelling samenkomt, wordt er in de Eerste Kamer over de renteverhoging gestemd.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws