Provincie betaalt 15.000 euro om Rutte te mogen spreken

Gedeputeerde Ger Koopmans heeft afgelopen weekend 15.000 euro betaald voor een gesprek met Mark Rutte. Afbeelding: ©2018 John Peters Fotografie -

Namens de provincie heeft gedeputeerde Ger Koopmans afgelopen weekend tijdens een veiling voor het goede doel 15.000 euro betaald voor een gesprek met premier Mark Rutte.

Afgelopen zaterdag vond in AFAS Live het jaarlijkse AmsterdamDiner plaats, een galadiner waarbij geld wordt opgehaald voor de bestrijding van hiv en aids.

Hoogste bieder

Gedeputeerde Ger Koopmans zat in de zaal. Toen een half uur durend gesprek in het Torentje met premier Mark Rutte werd geveild, stak hij zijn hand op. Met 15.000 euro bleek de CDA’er de hoogste bieder.

Het gesprek wil hij aangrijpen voor de lobby om het Eurovisie Songfestival naar Maastricht te krijgen, legt hij uit. Volgens de CDA’er was zijn bod geen impulsieve actie maar had hij dit met directeur Rob van de Wiel van het MECC, kartrekker van de Limburgse lobby voor het evenement, vooraf besproken. „Ik heb hem verteld dat ik daar naartoe zou gaan en dat er een hoop decision-makers bij elkaar zouden zijn. Zo is dit initiatief ontstaan.” De 15.000 euro worden door de provincie, het MECC en de gemeente opgehoest, aldus Koopmans.

Van de Wiel zegt dat het idee inderdaad uit zijn koker komt. „Ik vind het vervelend dat er negatieve reacties op komen en dat dit nu op Ger afstraalt, want het komt uit mijn hoge hoed. We proberen een soort sociale fluisterbeweging op gang te brengen. Toen ik hoorde over dit gala in Amsterdam, waar allerlei prominenten en omroepbazen bij aanwezig zouden zijn, dacht ik: hier moeten we bij zijn.” Het MECC zit meermaals in de week met de gemeente en de provincie om tafel over het Songfestival, zodoende hoorde de directeur dat de gedeputeerde hierbij aanwezig zou zijn. „Het zou niet alleen een gesprek met de premier opleveren. Maar Koopmans zou ook de gelegenheid krijgen voor een volle zaal iets te vertellen over de Maastrichtse kandidatuur.” En zo geschiedde.

Belastinggeld

Wat de premier precies in dit verhaal kan betekenen voor Limburg, is niet helemaal duidelijk. Koopmans kan niet zeggen welke vraag exact bij Rutte wordt neergelegd. Het gesprek zal door het MECC worden voorbereid. Van de Wiel hoopt vooral dat hij de premier enthousiast krijgt voor het evenement. „Dit kan Nederland op de kaart zetten.” Eerder zei de premier dat er in elk geval geen belastinggeld voor het Songfestival vrijgemaakt zal worden. „Des te meer reden om met hem te gaan praten”, vindt ook Koopmans.

Een datum is nog niet geprikt. Hopelijk laat dit niet al te lang op zich wachten. Naar verwachting zal al in de zomer een besluit genomen worden over de locatie.

Door Jule Peeters

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen