‘Weg met het saaie imago van kropsla en bloemkool’

Robin Seuren laat kinderen op jonge leeftijd kennismaken met gezonde voeding. © Milou Briels

De Roggelse Robin Seuren, 25 lentes jong, praat met enthousiasme, kennis en passie over haar boek ‘Mindmap cooking’. Ze hoopt de lezers aan te zetten om uitgaande van met name groente iets gezonds en lekkers op tafel te brengen. Een voedingsstoornis die haar parten speelde opende haar ogen en inspireerde haar om zich te gaan verdiepen in de relatie voeding en gezondheid. Haar boek ‘Mindmap cooking’ is daarvan het tastbaar resultaat.

Pieter knippenberg

Robin Seuren: „Na mijn middelbare school ben ik naar het HBO gegaan. Ik volgde aan de Hoge School Zuyd een opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening met de mooie Engelse term Social Work. Ik heb die opleiding met prima cijfers voltooid, want ik ben best een strevertje. Tijdens de stages merkte ik wel dat deze studie niet helemaal ‘mijn ding’ was maar ja, ik was eraan begonnen en wilde het ook succesvol afsluiten. Dat is ook gelukt. Na die opleiding volgde door omstandigheden een minder goede periode voor mij. Ik heb daar in mijn weblog ook over geschreven. Ik at niets vanwaar ik vermoedde dat het niet goed voor mijn gezondheid zou zijn. Toen ik in een pashokje van een kledingzaak stond, viel het kwartje. Ik zag mijzelf in de spiegel en realiseerde me dat er niet veel van mij over was. Ik heb hulp voor mijn probleem gezocht en ben er weer bovenop gekomen. Ik was altijd al geïnteresseerd in voeding en ik ben mij via opleidingsinstituut CIVAS verder gaan scholen in wat voeding betekent voor lichaam en geest in ons dagelijks functioneren.” Ze ging het boek schrijven om anderen een handreiking te geven waardoor ze bewuster gaan koken en zien en leren hoe veelzijdig en oneindig koken met groenten is.

Mindmap

„Veel mensen willen wel hun kook- en eetpatroon veranderen maar de praktijk blijkt echter weerbarstig te zijn. Groenten verdienen naar mijn mening de hoofdrol op ons bord. Zij zouden de basis van onze voeding mogen zijn. We moeten af van het saaie imago van kropsla en bloemkool. Daar is helemaal niets mis mee. Alle 12 hoofdstukken in mijn boek beginnen met een grote cirkel waarin een bepaalde groente genoemd wordt. Het zijn gangbare groentes zoals knolselderij, wortel, broccoli, tomaat en paprika. Vanuit dat woord vertrekken allemaal pijltjes naar allerlei kooktips met die groente. Zo’n schema wordt een mindmap genoemd. Ook geef ik aan waar die bepaalde groente qua smaak mee te combineren valt en in welk seizoen je deze het beste kunt eten. Daarna volgen natuurlijk de recepten want mijn boek is in de eerste plaats een receptenboek. Van iedere groente valt verder te lezen waarom ze goed voor je is of waarom juist net niet. Mensen die lijden aan jicht moeten bijvoorbeeld niet te veel bloemkool eten! Verder geef ik suggesties hoe je kinderen bij de maaltijdbereiding kunt betrekken.” Dat laatste weet Robin uit eigen ervaring. Geregeld zijn kinderen uit een kinderopvang bij haar te gast om samen te koken en te eten. Robin heeft een eigen groentetuintje en laat de kinderen zien hoe groenten groeien. Voor velen volgens haar een openbaring want ze kennen vaak de groenten alleen vanuit de winkel. Pratend met Robin over gezonde voeding rijst natuurlijk de vraag of Robin dierlijk voedsel afwijst. Haar antwoord is ontkennend. Hoewel zij geen echte vleeseter is, vindt ze een kip- of kalkoenfiletje best lekker en van vis is ze zelfs een liefhebber. „Maar wel alles vers en bij voorkeur producten uit de eigen streek!” zegt Robin.

Het boek ‘Mindmap cooking’ is al in de voorverkoop en verschijnt landelijk op 1 september.

Meest gelezen

Leudal
  1. De artikels worden geladen...

Gemeenteberichten