Drie Syrische militairen komen om in oplaaiend conflict met Israël

Bron © AD

Een Israëlische soldaat loopt langs militaire voertuigen van het Israëlische leger vlakbij de grens tussen Israël en Syrie in de Golanhoogvlakte. Afbeelding: REUTERS

Israël heeft zaterdagnacht een aanval uitgevoerd op Syrische doelen, nadat Syrië raketten had afgevuurd op de Israëlische Golanhoogvlakte. Bij de aanval van het leger van Israël zijn volgens Syrische staatsmedia drie militairen om het leven gekomen. Zeven andere militairen zijn gewond geraakt.

De spanningen tussen beide landen lopen voor de tweede keer in een week tijd flink op. Nadat Syrië raketten afgevuurde op de Golanhoogvlakte heeft Israël doelen bij de Syrische plaats Quneitra aangevallen. Die plaats grenst aan de Golanhoogvlakte. Dat gebied is door Israël geannexeerd.

Het is onduidelijk waar de raketten precies vandaan kwamen, maar Israël houdt het Syrische leger verantwoordelijk voor elke aanval die vanuit Syrisch grondgebied afkomstig is. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische leger gezegd.

De Israëlische premier Netanyahu heeft via Twitter gereageerd op de aanval. Hij schrijft dat Israël geen aanvallen op hun grondgebied accepteert en zal reageren met agressie. Ook schrijft hij dat dat het beleid is dat hij uitvoert voor de veiligheid van het land.

Annexatie

Het gebied waar Syrië twee raketten op afvuurde, de Golanhoogvlakte, was eerder Syrisch grondgebied. Tot het land de macht over het gebied verloor aan Israël tijdens de oorlog in 1967. Het gebied werd door Israël geannexeerd, maar dat wordt door bijna geen enkel land wereldwijd erkend. De Verenigde Staten erkend het gebied sinds twee maanden wel als Israëlisch grondgebied.

Door Redactie