Schimmige verblijfsvergoedingen van Kamerleden aangepakt

Bron © AD

Theo Hiddema (FVD) kwam in opspraak omdat hij ten onrechte te veel verblijfskosten zou hebben ontvangen. Afbeelding: ANP

Kamerleden moeten voortaan elk jaar opgeven wat hun vaste woonplaats is om te voorkomen dat ze ten onrechte te veel reis- en verblijfsvergoedingen krijgen.

VVD en SP doen daartoe morgen gezamenlijk een oproep tijdens een debat over integriteit van Kamerleden.

De reis- en verblijfsvergoedingen die een Kamerlid krijgt, zijn afhankelijk van waar hij of zij woont. Hoe verder weg ze wonen van Den Haag, hoe hoger de vergoeding. Wanneer een Kamerlid wordt geïnstalleerd, moet hij zijn woonplaats opgeven. Maar daarna wordt nooit meer gecontroleerd of dat nog steeds klopt.

In opspraak

Onlangs kwamen PVV-Kamerlid Dion Graus en FVD’er Theo Hiddema in opspraak omdat ze ten onrechte te veel verblijfskosten zouden ontvangen. Hiddema schonk het te veel ontvangen bedrag inmiddels aan een goed doel.

Lees ook: Hiddema geeft te veel ontvangen onkosten aan Poezenboot

,,We hoeven echt niet een controleur af te sturen op elk Kamerlid’’, zegt VVD’er Erik Ziengs. ,,Maar wanneer je na je installatie verhuist naar een plek dichter bij Den Haag, is er niemand die daar naar vraagt. Zo kan het gebeuren dat je bewust maar misschien ook onbewust een te hoge vergoeding krijgt. Wij vinden daarom dat Kamerleden voortaan elk jaar een formulier moeten invullen waarin ze aangeven waar ze wonen. Zo kun je jezelf ervan vergewissen of je je zaakjes nog op orde hebt.’’

Extra onkostenvergoedingen

Kamerleden krijgen naast een bedrag van 8047,53 euro bruto per maand vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Daar bovenop hebben ze recht op vier verschillende onkostenvergoedingen: voor woon-werkverkeer, overige reiskosten, verblijfskosten die moeten worden gemaakt als iemand in Den Haag is, en overige beroepskosten.

,,Wij vinden het salaris al aan de hoge kant’’, zegt SP’er Michiel van Nispen. ,,Dan is het raar dat daar bovenop vergoedingen worden gegeven die helemaal niet worden gecontroleerd.’’

Door Hans van Soest

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen