Nederland dringt aan op visumplicht Albanezen

Bron © ANP

Afbeelding: iStock

Nederland wil dat de visumplicht voor Albanezen die naar de Europese Unie willen reizen weer wordt ingevoerd. De Europese Commissie heeft een verzoek hiertoe ontvangen, zei een woordvoerster.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) geeft hiermee gehoor aan een verzoek van de Tweede Kamer. De bewindsman zei in april wel dat hiervoor onvoldoende steun is onder de lidstaten. Bovendien voldoet Albanië volgens hem aan de voorwaarden voor het schrappen van de visumplicht.

Lees ook: Hoe een grootschalig Albanees drugsnetwerk langzaam voet aan de grond kreeg in Limburg

De Europese Commissie heeft nog niet eerder een verzoek gehad voor een dergelijke noodremprocedure en gaat het zorgvuldig onderzoeken, aldus de zegsvrouw. Een besluit om visumvrij reizen te schorsen kan niet licht worden genomen, voegde ze eraan toe. Een besluit moet binnen een maand worden genomen en worden goedgekeurd door de lidstaten.

Lees ook: De Albanese misdaad sluipt Limburg binnen

De visumplicht voor Albanezen werd in 2010 geschrapt. Het aantal Albanezen in Nederland dat langer bleef dan toegestaan, steeg sindsdien. Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) wees erop dat relatief veel Albanese criminelen zijn betrokken bij drugs- en mensenhandel, waarbij geweld niet wordt geschuwd.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen