Als lunch of als partyhap: fluwelen burrata met zoetzure tomaatjes

Burrata is mozzarella in overtreffende trap. Vroeger alleen verkrijgbaar in Italië, maar nu kunnen we ook hier genieten van het heerlijke kaasje. Afbeelding: Studio Philippi

Rucola, pancetta, balsamico, broccoli, risotto en meer recent ook de Japanse groente bimi. Wie had er een paar decennia geleden van gehoord? Laat staan dat ze op tafel verschenen.

Zo ook ‘burrata’. Amper getrouwd reisden we elk jaar naar Italië, waar we steevast in de eerste dagen op zoek gingen naar het zalige kaasje. Vanwege de korte houdbaarheid was burrata in ons land niet verkrijgbaar. Tot voor kort. Sinds pakweg een jaar staat de mozzarella met het fluwelige hart van room ook bij ons op de menukaart van elk trendy restaurant, én ligt het in de kaaskoeling van de grotere supermarkt.

Burrata dus. Maar wat is het precies? Burrata is mozzarella waaraan tijdens het kneden verse room met stukjes mozzarella en ricotta worden toegevoegd waarna de kaas wordt dichtgeknoopt. De knoop is meestal duidelijk zichtbaar. Betere burrata’s worden zelfs met de hand geknoopt. Mozzarella in de overtreffende trap. Meestal. Want de kwaliteitsverschillen zijn enorm. Een goede burrata heeft een volle en romige smaak, en fluwelige structuur.

Burrata snijd je niet in plakjes, maar scheur je beter vanwege de romige vulling. Burrata is heerlijk in een salade, op pizza en als dessert met rijp zoet en sappig fruit als aardbeien. In dit recept serveren we burrata met zoetzure tomaatjes. Geef er dikke sneden brood bij als lunch, of serveer met crostini als borrelhapje.

Burrata met zoetzure kerstomaatjes

Bereidingsduur: 20 minuten plus afkoelen

Voor 4 personen

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten:

350 ml wittewijnazijn

250 gram suiker

1 eetlepel venkelzaad

750 gram kerstomaatjes

2 bollen burrata, van goede kwaliteit

olijfolie extra vierge

1 eetlepel broccolicress

4 dikke sneden brood, voor erbij

3 schone potten (van 350 ml per stuk)

Bereiding

Breng de wijnazijn met de suiker en het venkelzaad tegen de kook. Los al roerende de suiker op.

Halveer intussen de tomaatjes en verdeel ze over de potten. Schenk de warme azijn op de tomaatjes. Sluit de potten en laat ze afkoelen.

Laat de burrata op kamertemperatuur komen en leg de bollen elk op een bord. Verdeel er royaal zoetzure tomaatjes over en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met de cress. Geef het brood erbij.

Als lunch of als partyhap: fluwelen burrata met zoetzure tomaatjes
Foto: Studio Philippi

INFO

» Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur www.jannekephilippi.nl

Door Janneke Philippi

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen