Pastoor Marc Calo neemt afscheid met een dubbel gevoel

Marc Calo voor het hoofdaltaar in de Tegelse Martinuskerk. Afbeelding: Pieter Duijf

Drie jaar geleden volgde Marc Calo (35) pastoor John Dautzenberg op. Binnenkort keert hij terug naar huis, naar de Filipijnen. In de gang van de pastorie staan al enkele grote dozen klaar om verscheept te worden. De komende weken staan voor pastoor Marc Calo in het teken van afscheid nemen van zijn parochianen en zijn Nederlandse vrienden.

„Het wordt een afscheid met een dubbel gevoel. Ik heb geen dag spijt gehad van mijn verblijf hier. Ik heb me hier thuis gevoeld.” Voordat hij pastoor van de parochiefederatie Tegelen-Steyl-Belfeld werd, was Marc Calo vijf jaar kapelaan in de Venlose stadsparochies. „Ik heb hier met veel plezier gewerkt. Misschien komt dat wel door de vriendelijke dorpse sfeer en het rijke verenigingsleven.”

Zijn missie in Nederland zou aanvankelijk vijf jaar duren. „Maar bisschop Wiertz schreef aan mijn overste een brief of ik langer mocht blijven. Hij wilde me graag als pastoor hier houden. De keuze was aan mij. Normaal gesproken krijg je een opdracht. Nu werd ik gevraagd om terug te gaan naar de Filipijnen. In januari waren er bestuursverkiezingen van mijn congregatie en ben ik als secretaris-generaal gekozen in het Generaal Bestuur.”

Pastoor Marc Calo spreekt in een nagenoeg accentloos Nederlands. „In de Filipijnen heb ik een basiscursus Nederlands gevolgd. Verder heb ik veel naar de Nederlandse radio geluisterd. Al met al denk ik dat me redelijk heb weten aan te passen. Toch dacht ik in het begin dat ik de verkeerde taal had geleerd! Dat Limburgs dialect hè, dat was schrikken. Vooral in gesprekken met ouderen bleek het lastig. Dan kun je niet even vragen om naar het ABN over te schakelen. Ik denk nu zelfs in het Nederlands. Wist je trouwens, dat er tussen Moeder-overste van Roze Zusters en mij familiebanden bestaan? Daar zijn we hier in Steyl achter gekomen.”

Marc Calo’s nieuwe woonplaats en werkplek liggen in de provincie Laguna, een kleine dertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla. Daar is het nieuwe hoofdkantoor gevestigd van de Mission Society of the Philippines. Het land telt ruim honderd miljoen inwoners, daarvan is tachtig procent katholiek. Het land wordt meer dan eens geteisterd door aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tyfoons. „We zijn daardoor gewend om het land steeds weer opnieuw op te bouwen. Jullie hebben daar een mooi woord voor; veerkracht! De geloofsbeleving is heel anders dan in Nederland, levendiger ook. Soms zes missen voor een priester op een zondag, dat kun je je hier niet meer voorstellen. Bovendien voel je in Nederland de vergrijzing. Verder is hier bijna geen processiecultuur meer. Op de Filipijnen heb je processies, zoals op het eiland Cebu, waar een miljoen gelovigen aan deelnemen.”

Marc groeide op in een middenklasse gezin in de provincie Surigao del Sur in een agrarische omgeving op Mindenao, het op één na grootste eiland van de Filipijnen. Vader, moeder, broer en twee zusjes. „Ik wilde graag piloot worden, maar ik ben uiteindelijk priester geworden, mijn tweede keuze.”

Nog even en dan eindigt zijn Nederlandse missie. „Het meeste ga ik de mensen missen. Ik heb hier vriendschappen met wederzijdse empathie opgebouwd. Ze hebben me een kans gegeven om mijn werk goed te doen. Toen ik hier kwam, kreeg ik van een parochiaan een brief waarin stond: ‘Zoals wij een baby een kans geven om te groeien, gunnen wij dat ook u.’ Ik ga naar huis met een dubbel gevoel, maar ik ben nu eenmaal missionaris en dan doe je wat er van je gevraagd wordt.”

Zijn moeder komt speciaal voor het afscheid naar Nederland. “Ze was er ook bij toen ik geïnstalleerd werd. Samen vliegen we op 1 juli naar huis…”

Afscheidsdiensten

Parochianen, vrienden en andere belangstellenden kunnen op zaterdagavond 15 juni in Belfeld om 18.30 uur in de St. Urbanuskerk afscheid nemen van pastoor Marc Calo. De afscheidsdienst in Tegelen is op zondagmorgen 23 juni om 10.30 uur in de St. Martinuskerk.

Door Pieter Duijf

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Venlo