Bouw megahal Heylen in Weert mag van rechter van start

De bomen langs de Neelenweg in Weert zouden moeten wijken om de windvang van de Antoniusmolen op peil te houden. Afbeelding: archief Jan-Paul Kuit

Het Belgische bedrijf Heylen mag van de Raad van State beginnen met de bouw van een grote logistieke hal. De hal met een grootte van 37 voetbalvelden wordt gebouwd op bedrijventerrein Kampershoek 2.0.

De Stichting Groen Weert spande een zaak aan bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in ons land, tegen de kap van 25 bomen langs de Neelenweg. Die kap is volgens de gemeente nodig om de windvang van de Antoniusmolen op peil te houden. Die zou namelijk afnemen door de bouw van de logistieke hal van Heylen.

Volgens Groen Weert hoeven de bomen niet weg, omdat de molen toch nooit draait. Tegen de bouw van de hal heeft Groen Weert geen bezwaar. In afwachting van de uitspraak van de Raad van State, besloot Heylen nog niet te starten met de bouw.

Juiste procedure

De Raad van State oordeelt nu dat de gemeente Weert de juiste procedure heeft gevolgd. De regels schrijven voor dat de gemeente vóór het verlenen van de bouwvergunning advies moet vragen aan de Molenstichting Limburg, de Molenstichting Weerterland en de eigenaren van de molen. Dat is gebeurd. Volgens de rechter was het niet verplicht de Stichting Groen Weert ook om advies te vragen.

Dat de gemeente daarop besloot de bomen langs de Neelenweg te kappen, heeft volgens de Raad van State geen direct verband met de bouw van de megahal. Ook als de hal niet gebouwd zou worden, zou de kap van de bomen toch plaats kunnen vinden, omdat dat een apart besluit is, stelt de Raad van State.

Die vindt dan ook dat de Stichting Groen Weert wat de kap van de bomen betreft niet zou moeten protesteren tegen het verlenen van de bouwvergunning, maar eerder het verlenen van de kapvergunning.

Door Leon Janssen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Weert