Tata Steel Europe gaat snijden in kosten

Tata Steel in IJmuiden. Afbeelding: ANP

De Europese tak van Tata Steel gaat op zoek naar manieren om kosten te besparen.

De staalgigant bekijkt onder meer of bepaalde activiteiten gestaakt moeten worden. Dat staat in een interne mededeling, die is ingezien door het ANP. Volgens een woordvoerder van Tata Steel Nederland kan banenverlies niet worden uitgesloten.

Voor kostenbesparingen wordt ook gedacht aan gezamenlijke inkoop met het Indiase moederbedrijf en het vereenvoudigen van processen. Ook komt er een onderzoek naar de efficiëntie van alle Europese afdelingen, staat in de mededeling van topman Hans Fischer aan het personeel. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen precies zijn voor de medewerkers. „Alles wat tot nu toe bekend is, staat in die brief”, aldus de zegsman.

Op eigen benen

De ingrepen moeten ervoor zorgen dat Tata Steel Europe zijn jaardoelen haalt en op eigen benen kan blijven staan, zonder investeringen uit India. Om dit te bereiken is een in „ingrijpende transformaties” gespecialiseerd Amerikaans bedrijf in de arm genomen, Alvarez & Marsal.

Een directielid van die onderneming, Roger Bayly, wordt lid van het uitvoerend bestuur van Tata Steel in Europa en wordt ‘transformation director’. Fischer benadrukt in zijn mededeling dat Bayly vele jaren ervaring heeft „met complexe transformaties en het financieel gezond maken van grote industriële bedrijven als het onze”.

Dalende staalprijzen

Tata Steel Europe omvat naast het voormalige Hoogovens in IJmuiden onder andere een staalfabriek in Wales en kleinere locaties in bijvoorbeeld België, Duitsland en Finland. Het bedrijf kampt evenals branchegenoten met dalende staalprijzen, mede door een grotere toestroom van goedkoop staal uit China door staalheffingen van de Verenigde Staten. Een beoogde fusie van de Europese staalactiviteiten met die van ThyssenKrupp, die voor kostenvoordelen moest zorgen, liep onlangs spaak.

Bij Tata Steel Europe werken circa 21.000 werknemers. In Nederland biedt Tata Steel werk aan ongeveer 10.000 mensen, van wie er 9000 in IJmuiden actief zijn.

Door ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen