Brandgevaarlijke cv-ketels in 662 woningen in Hoensbroek worden vervangen

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Woningstichting De Voorzorg uit Hoensbroek gaat bij 662 woningen de cv-ketel vervangen. De ketels kunnen brandgevaar opleveren.

De planning is om alle ketels nog dit jaar te vervangen. De Voorzorg vervangt de ketels naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Kassa.

Brandgevaar

Dat bracht in maart aan het licht dat cv-ketels van het merk Agpo Ferroli brandgevaarlijk kunnen zijn. Daarvan hangen er naar schatting 150.000 in Nederland. „Het gaat om cv-ketels die voor 2011 geproduceerd zijn”, vertelt projectleider vastgoedbeheer bij De Voorzorg Boy Mingels. „Het probleem zit hem in de warmtewisselaar die verstopt kan raken. Het aluminium dat eromheen zit kan dan smelten, met de kans op een woningbrand tot gevolg.”

Bij De Voorzorg kwamen na de uitzending van Kassa en de daarop volgende aandacht in de media meldingen van ongeruste huurders binnen. „Volgens Agpo Ferroli zouden de ketels veilig zijn als er tweejaarlijks onderhoud zou worden gepleegd”, zegt Mingels. „We hebben verschillende opties overwogen, zoals vaker dan tweejaarlijks onderhoud plegen en het plaatsen van rookmelders. We hebben ervoor gekozen om geen risico te nemen met de veiligheid van onze huurders en alle mogelijk onveilige ketels te vervangen.”

Vervanging

Huurders van De Voorzorg in Hoensbroek, Heerlen en Brunssum met een ketel van Agpo Ferroli krijgen binnenkort een brief van hun woningcorporatie. Mingels: „Dat gaat nog dit jaar gebeuren. We zouden het liefst alle ketels binnen een maand vervangen hebben, maar dat is niet te organiseren.”

Het vervangen van de ketels is een flinke investering voor de woningstichting. De geschatte kosten bedragen ongeveer 1500 euro per cv-ketel.

Door Frank Benneker

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen
Heerlen