Koor Giocoso voelt als een familie

Koor Giocoso hoopt weer hoge ogen te gooien in Zweden. Afbeelding: Giocoso

Koor Giocoso uit Weert timmert al meer dan vijftien jaar aan de weg. In 2017 won het koor vier gouden plakken tijdens de European Choir Games in Riga, de hoofdstad van Letland. En nu maakt het koor zich op voor een nieuwe editie in Zweden.

Het koor staat onder leiding van dirigente Rita Scheffers en bestaat uit zo’n twintig jonge dames in de leeftijd van zeventien tot en met tweeëndertig jaar, afkomstig uit de regio Weert. Onder hen de vijfentwintig jarige Romy Steijvers uit Swartbroek en de zussen Pien (19) en Maud van Stijn (25) uit Weert.

Iedere vrijdag is het een gezellig weerzien op de repetitieavond van de leden van het koor in Buurtcentrum Groenewoud in Weert. De meesten hebben elkaar een week lang niet gezien. De een studeert in Middelburg, de ander werkt in Kerkrade, Rotterdam of nog een andere plaats. Dirigent Rita Scheffers laat het even begaan en schept dan orde in de chaos: “Kom, pak je spullen erbij. We gaan beginnen.” En dan is iedereen gefocust op het zingen.

Romy is in het dagelijks leven orthopedagoog bij de Mutsaersstichting in Kerkrade. „Ik zing vanaf mijn vierde en ging meteen bij een koor van Rita Scheffers zingen. Door Anne, de dochter van Rita, kwam ik op vijftienjarige leeftijd bij Giocoso terecht. Ik hou van zingen en heb altijd een liedje in mijn hoofd.” Inmiddels zingt Romy al tien jaar bij Giocoso. De klank van Giocoso raakt haar. „Wat dat precies is, is moeilijk uit te leggen. Het is een speciale sound. We hebben allemaal een eigen klank en samen klinkt het voller, mooier en complexer.” Pien beaamt dat. „We zingen a capella en dan hoor je de hoge sopranen, maar ook de lage alten. Het bereik is groot. Soms zingen we wel achtstemmig.” Ook Maud is vroeg gaan zingen. Ze begon bij het Oda Kinderkoor en speelde daarnaast ook piano en viool. “Ik deed mee met het Muziekgala op de Philips van Horne en werd gevraagd voor Giocoso. Het klikte meteen. Na vier weken repeteren mocht ik al meedoen met de koorwedstrijd in Neerpelt.” In 2018 vierde Giocoso haar vijftienjarig jubileum. Twee of drie leden zijn er vanaf de oprichting bij. De kracht van het koor zit hem in de gezelligheid, maar zeker ook in de wil om samen op een hoog niveau te zingen. „Buiten het zingen om trekken we niet veel samen op. Het merendeel studeert of werkt buiten Weert. We zijn niet echt een vriendenclub. Het voelt meer als een familie,” verduidelijkt Romy.

Op haar website omschrijft Giocoso haar stijl als modern klassiek. „Rita heeft bijzondere muziekstukken in haar kast liggen. Stukken die niet op Google staan. En stukken in allerlei talen, zoals het Russisch, Japans of Hongaars. Wij zingen zelden of nooit hetzelfde repertoire als andere koren,” verklaart Pien. Tijdens het optreden bij de European Choir Games in Riga verraste Giocoso de jury niet alleen met haar samenklank, maar ook met het gekozen repertoire. „De juryleden keken niet meer in hun partituur, maar pakten hun mobieltjes en begonnen te filmen, ” aldus Maud. Van 6 tot en met 11 augustus wil Giocoso weer hoge ogen gooien tijdens de European Choir Games in het Zweedse Göteborg. Om ervoor te zorgen dat alle koorleden mee kunnen, zijn er lootjes verkocht, stonden ze met een kraam op de Koningsmarkt en hebben ze een crowdfundingactie bedacht. Na een maand was al 113% van het gevraagde bedrag binnengekomen. Als tegenprestatie krijgen de geldschieters kaartjes voor het Farewell (uitzwaai) concert op 4 augustus. „We zingen dan hetzelfde repertoire als in Zweden,” klinkt het in koor.

Door Arjanne van Voorst
Weert