Tachtigjarig Mariakapelletje geëerd met buitenmis

Het tachtig jaar oude Mariakapelletje aan de Beurik in Horn. Afbeelding: Christien Dings

Het tachtigjarige Mariakapelletje (1939-2019) van Horn wordt zaterdag 22 juni tijdens een openluchtmis in het zonnetje gezet. De mis start om 17.45 uur bij het kapelletje aan de Beurik.

Op de altaarsteen in de kapel met daarop het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, staat de tekst: Horn aan Christus, door Maria, 25 juni 1939. Uit archiefstukken van de parochie blijkt dat er omstreeks 1800 al een Mariakapelletje heeft gestaan op de driesprong Eindstraat, Beurik en Posthuisweg. Het was het centrum voor de weinige bewoners die rondom ’t Eind en de Eindstraat woonden. Het werd ook wel het kapelletje ‘Aan de Leer’ en ‘Lierekapelletje’ genoemd, naar de gelijknamige afvoersloot.

Nieuwbouw

Door vocht en hoge waterstanden van de Maas raakte het kapelletje echter in verval. Daarop besloot de pastoor het kapelletje te laten restaureren. Aannemer Willem Engelen constateerde echter dat de staat van het kapelletje dusdanig slecht was, dat hij adviseerde om het af te breken en nieuw te bouwen. Jacobus Reijnders stond daarvoor een stukje van zijn tuin af om een betere omgeving aan het kapelletje te bieden. Bij de nieuwbouw werden stenen en ander bouwmateriaal dat over was van de bouw van de kerk gebruikt. Vandaar de overeenkomst in bouwstijl met de parochiekerk. Op 15 augustus werd het kapelletje ingezegend en werd het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes (door pastoor Cuypers uit Lourdes meegebracht) er in een plechtige processie heen gedragen en op de ‘troon’ geplaatst. Gedurende de oorlogsjaren bood het kapelletje een plek van troost en hoop, maar ook in de jaren daarna.

Mina Ramakers

Al die jaren werd het kapelletje verzorgd door mensen uit de buurt van de ‘Mariaput’. Met de geschiedenis van de Mariaput zal de naam van de geboren en getogen putbewoonster Mina Ramakers altijd genoemd blijven. Zij had er haar levenstaak van gemaakt om het kapelletje te poetsen en de bloemen en de kaarsen te verzorgen. Zij droeg met ere de dorpsnaam ‘Kepelkes-Mien’. Zelf noemde zij zich de buurvrouw van Maria. Ze overleed in 1989 op hoge leeftijd in het verzorgingstehuis Camillus te Roermond. Haar taak werd overgenomen door Annie Janssen die de zorg voor het kapelletje tot ongeveer 1995 op zich nam. Til Hendrikx die vlakbij het kapelletje woont zorgt momenteel dat het kapelletje er altijd spik en span bij ligt. Zij doet dit alweer sinds 1995 toen Annie Janssen vanwege haar leeftijd moest afhaken.

Gerenoveerd

In 1988 is de kapel door de Mariaput in samenwerking met de gemeente gerenoveerd, waarna het op 6 mei 1989 weer in volle glorie in gebruik is genomen. Sinds 2014 vindt hier in de meimaand elke dinsdagmorgen een mis in de buitenlucht plaats. Het kapelletje is tegenwoordig in eigendom van de familie Spee.

Door Vera Feltges