Kunstenaar en socialite Gloria Vanderbilt (95) overleden

Bron © ANP

Afbeelding: AFP

De Amerikaanse kunstenares en stijlicoon Gloria Vanderbilt is op 95-jarige leeftijd overleden. Ze stierf thuis in het bijzijn van vrienden en familie.

De zoon van Vanderbilt, CNN-presentator Anderson Cooper, maakte haar overlijden bekend op nieuwszender CNN en stelde dat zijn moeder hield van het leven. „Ze was een schilder, een schrijver en een designer, maar ook een uitzonderlijke moeder, echtgenote en vriendin. Ze was 95 jaar. Maar iedereen uit haar omgeving zou je vertellen dat ze de jongste, coolste en meest moderne persoon was die ze kennen.”

Fortuin

Vanderbilt was een nazaat van de steenrijke Cornelius Vanderbilt, die zijn fortuin maakte in de trein- en scheepvaartindustrie. Haar vader Reginald Claypoole Vanderbilt overleed toen ze twee jaar oud was. Later volgde een juridische strijd over de voogdij tussen haar moeder en de zus van haar vader. Die trok uiteindelijk aan het langste eind.

Gloria kreeg al op jonge leeftijd veel aandacht in de media. „Ze probeerde als tiener de schijnwerpers te vermijden, maar journalisten en cameramensen volgden haar overal”, zei haar zoon Anderson. Op jonge leeftijd had ze een relatie met Errol Flynn, bekend van piratenfilms en zijn hoofdrol in Robin Hood-film uit 1938.

Actrice

Vanderbilt werkte onder meer als schrijfster, actrice en kunstenares. Ze trouwde vier keer, de eerste keer toen ze zeventien was. Vier jaar later, op 21-jarige leeftijd trouwde ze met de 42 jaar oudere dirigent Leopold Stokowski en van 1956 tot 1963 was de regiseur Sidney Lumet haar echtgenoot. Lumet is bekend van films als 12 Angry Men en Serpico. Ook was Gloria enige tijd goed bevriend met zanger en acteur Frank Sinatra en acteur Marlon Brando.

Vanderbilt was een nazaat van de steenrijke magnaat Cornelius Vanderbilt. Haar vader Reginald Claypoole Vanderbilt overleed toen ze twee jaar oud was. Later volgde een juridische strijd over de voogdij tussen haar moeder en de zus van haar vader. Die trok uiteindelijk aan het langste eind.

Gloria kreeg al op jonge leeftijd veel aandacht in de media. „Ze probeerde als tiener de schijnwerpers te vermijden, maar journalisten en cameramensen volgden haar overal”, zei haar zoon Anderson. Vanderbilt trouwde uiteindelijk vier keer en werkte onder meer als schrijfster, actrice en kunstenares.

Door Redactie