Nabestaanden vermoorde Ömer Köksal eisen schadevergoeding van bijna 180.000 euro

Bloemen bij de plek in Blerick waar Ömer Köksal op 1 november 2017 om het leven werd gebracht. Afbeelding: Ermindo Armino

De ouders en zus van de vermoorde Ömer Köksal uit Blerick gaan een schadevergoeding van 177.000 euro eisen voor het leed dat de familie is aangedaan. De vordering zal tijdens de strafzaak worden ingediend.

Dat zegt letselschadeadvocaat Erland Dohmen, die de familie van Köksal bijstaat.

Het geldbedrag is volgens hem opgebouwd uit vier onderdelen. Zo gaat hij per gezinslid 20.000 euro smartengeld eisen voor het geestelijk letsel dat ieder opliep door de moord op de destijds 22-jarige Ömer. Hij werd op 1 november 2017 door vier schoten om het leven gebracht op een rotonde bij de Nieuwborgstraat in Blerick.

Een tweede onderdeel van de schadevergoeding bestaat uit een kleine 20.000 euro aan medische kosten en geld om te reizen. Met name bezoeken aan het graf van Köksal in Turkije.

Verbouwing

De familie eist daarnaast 76.000 euro omdat Köksals vader niet meer in staat is om de verbouwing van een pand zelf uit te voeren. Bedoeling is daar meerdere kamers voor kamerverhuur in onder te brengen. Voor die klus moeten nu professionals worden ingeschakeld. En de zus van Köksal liep door de moord een jaar studievertraging op. Omdat zij daardoor een jaar later de arbeidsmarkt kan betreden vraagt Dohmen een jaarsalaris van 20.000 euro en een kleine 2000 euro voor het extra collegegeld.

Lees ook: Familie doodgeschoten Ömer: ‘Onze lieve zoon raakte verwikkeld in ruzie van anderen’

De vordering wordt neergelegd bij de beiden van de moord op Köksal verdachte Gianni Q. (21) en Jonathan B. (23). De strafzaak werd maandag maar voor een deel inhoudelijk behandeld, omdat de advocaat van B. de drie rechters die de zaak behandelen wraakte. De advocaat, Rob Nelisse, deed dit omdat hij het oneens was met de beslissing van de rechtbank om een verhoor van een getuige niet af te spelen. Wanneer de strafzaak wordt vervolgd, is nog onduidelijk.

Paniek

Q. bevestigde in de rechtszaal wat hij al eerder bij de politie verklaarde: hij loste de vier schoten waardoor Köksal om het leven kwam. Q. schoot naar eigen zeggen omdat hij in paniek raakte toen Köksal op hem afkwam. De Blerickenaar had even daarvoor B. neergeslagen. Köksal belandde op 1 november 2017 in een al maanden durende ruzie tussen een Blerickse groep en de twee verdachten. De aanwezigheid van deze uit de Randstad afkomstige drugsdealers werd niet gewaardeerd.

Lees ook: Reconstructie: Ömer en de fatale ruzie

Voorafgaand aan de fatale schietpartij vonden meerdere gewelddadige confrontaties plaats tussen de groepen. Q. zei in de rechtbank dat hij bang was toen het voor een derde keer tot een gevecht kwam. Hij zei ‘enorm veel spijt’ te hebben van de dood van Köksal. „De familie van het slachtoffer heeft iemand verloren en er is enorm veel pijn. Dit had niet mogen gebeuren. Hij was een jonge jongen met een grote toekomst voor zich.”

Correctie dinsdag 18 juni: in een eerdere versie van dit bericht stond dat de 76.000 euro bedoeld is voor de verbouwing van de kapperszaak van de familie. Het gaat echter om een verbouwing van een pand voor kamerverhuur.

Door Daan de Hulster
Venlo