Satudarah ook in hoger beroep verboden

Bron © ANP

Afbeelding: ANP

Motorclub Satudarah is ook in hoger beroep verboden. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde net als de rechtbank vorig jaar dat de motorclub leiding gaf aan het strafbaar handelen van de leden. Het verbod betreft ook alle afdelingen (chapters) van Satudarah.

„De cultuur, waarbij geweld wordt aangemoedigd en het plegen van strafbare feiten wordt gestimuleerd en gerespecteerd, kan ontwrichtend werken voor de samenleving als geheel”, oordeelt het hof.

Criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie had om het verbod gevraagd omdat Satudarah volgens justitie een criminele organisatie vormde. „Het gaat hier niet om een ‘onschuldige vereniging van motorliefhebbers’ die ervan houdt om vriendschappelijk op zondagmiddag te toeren door het Hollandse landschap en de toer afsluit met bitterballen en alcoholvrij bier”, aldus het OM tijdens het hoger beroep.

Lees ook: Rechter: ‘Heel veel mensen krijgen de bibbers van motorclub Satudarah’

Het hof heeft ook de supportclubs Saudarah en Supportcrew 999 verboden om hun nauwe verbondenheid met Satudarah. De Yellow Snakes mogen wel blijven bestaan, omdat niet vaststaat dat die club door Satudarah is opgericht of dat er contributie aan de moederclub wordt betaald.

Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub met ongeveer honderd chapters in binnen- en buitenland.

Justitie probeert meerdere motorclubs te laten verbieden. Eerder deze maand verbood de rechtbank in Assen No Surrender. Eind mei verbood de rechtbank in Utrecht ook motorclub Hells Angels. De motorclub gaat daartegen in beroep. Bandidos werd eerder ook al door de rechter en vervolgens ook door het hof verboden.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen