Gemeenteraad Leudal wil Désirée Schmalschläger als nieuwe burgemeester

Désirée Schmalschläger. Afbeelding: Archief De Limburger

De gemeenteraad van Leudal draagt oud-burgemeester van Nuth en huidig waarnemend burgemeester van Geldrop-Mierlo Désirée Schmalschläger (54) voor als nieuwe burgemeester van Leudal.

Schmalschläger moet in Leudal de opvolger worden van huidig burgemeester Arno Verhoeven, die in september met pensioen gaat na twaalf jaar burgemeester van Leudal te zijn geweest.

De gemeenteraad van Leudal hoopt dat Schmalschläger per 1 september in Leudal aan de slag kan. Daarvoor zal de komende weken wel nog overleg moeten worden gevoerd tussen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk die gaat over de benoeming van de waarnemend burgemeester van de gemeente Geldrop-Mierlo en met gouverneur Theo Bovens die gaat over de aanbeveling van een nieuwe burgemeester in de gemeente Leudal. Ook Schmalschläger zal daarover worden geconsulteerd.

Indien de benoeming inderdaad per 1 september 2019 ingaat dan zal de nieuwe burgemeester in een extra raadsvergadering op dinsdag 3 september 2019 door gouverneur Bovens worden beëdigd.

Schorsing

Schmalschläger kreeg het nieuws van de voordracht dinsdagavond rond kwart voor negen telefonisch te horen van Michel Graef, de voorzitter van de vertrouwenscommissie in Leudal. Schmalschläger was op dat moment aanwezig bij een commissievergadering in Geldrop-Mierlo. Zij schorste daarop de vergadering even om de mensen daar het nieuws mede te delen.

In een eerste reactie gaf Schmalschläger aan de voordracht fantastisch te vinden. Zij hoopt in september aan de slag te kunnen in Leudal. „Het is net als Beekdaelen een landelijke gemeente. Dat beschouw ik als een uitdaging.”

Besloten vergadering

Dat de gemeenteraad ergens in juni zou besluiten over de voordracht van een nieuwe burgemeester was al eerder bekend. Normaliter gebeurt dat in een besloten vergadering waarna in een openbaar gedeelte de naam van de kandidaat bekend wordt gemaakt. In Leudal koos men ervoor om alleen een onaangekondigde besloten vergadering te houden om vervolgens met een persbericht het nieuws bekend te maken. ,,Volgens de gemeentewet kan dat. En voor die vijf minuten van het openbare gedeelte was waarschijnlijk toch niemand naar het gemeentehuis gekomen”, aldus Graef.

Schmalschläger is sinds 8 april 2019 waarnemend burgemeester van de Brabantse gemeente Geldrop-Mierlo. Daarvoor was zij, vanaf juni 2013, burgemeester van de gemeente Nuth totdat die gemeente per 1 januari 2019 werd opgeheven vanwege een gemeentelijke herindeling, waarbij de gemeente Beekdaelen ontstond.

In de periode 2010-2013 was zij wethouder in de Noord-Hollandse gemeente Heiloo voor D66/GroenLinks en Heiloo 2000+ en in de Utrechtse gemeente De Bilt was zij tussen 2002 en 2010 fractievoorzitter van de gecombineerde fractie GroenLinks/PvdA.

Door Remco Koumans
Leudal