Limburgse vader en zoons blijven vast in mega-cokezaak

Foto ter illustratie. Getty Images/iStockphoto

Oud-Roermondenaar Wim J. (75) en zijn zoons die volgens justitie zo’n 3000 kilo cocaïne Nederland hebben binnengesmokkeld, blijven voorlopig vastzitten. De rechtbank in Zwolle heeft dinsdag besloten de voorlopige hechtenis van het drietal voort te laten bestaan.

Dat gebeurde tijdens een pittige pro-formazitting, waarbij de rechter de partijen vroeg ‘te stoppen met kibbelen’. De advocaten wilden vooruitlopend op de regiezitting in september alvast verzoeken indienen om getuigen te verhoren en dossiers aan de zaak toe te voegen. De officier van justitie vond dat onnodig en stelde dat de advocaten ‘het beeld creëerde dat het onderzoek lang zou gaan duren’. Volgens justitie ligt er echter een afgerond dossier over de verdenking: de invoer van 3000 kilo cocaïne en een criminele organisatie.

Tachtig miljoen euro

Die lading harddrugs werd door de politie in januari 2017 gevonden bij een transportbedrijf in Hazeldonk (Noord-Brabant). De cocaïne, met een straatwaarde was zo’n tachtig miljoen euro, was vanuit Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen, het land binnengekomen. De chauffeur en eigenaren van het Brabantse bedrijf werden destijds opgepakt.

De zoektocht naar het netwerk rondom de smokkel, leidde naar Wim J. en zijn zoons. Bij doorzoekingen in woningen en bedrijven in Nederland, België en Spanje werd beslag gelegd op onroerend goed, auto’s, contant geld en bankrekeningen. Nino (51) werd in Spanje gearresteerd en zijn broer Mitchel (44), die in België woont, in Duitsland. Daarna werden ze overgeleverd aan Nederland en meldde hun vader, die internationaal zou worden gezocht, zich bij de politie.

Gezondheid

Raadsvrouw Gite Stevens die verdachte Wim J. (75) bijstaat, vroeg of haar cliënt in vrijheid zijn proces kan afwachten omdat hij kampt met zijn gezondheid. Ook de advocaten van de twee zoons vroegen om de voorlopige hechtenis op te heffen dan wel te schorsen. De rechters zagen nog onvoldoende aanleiding het drietal vrij te laten. De zaak gaat op 3 september verder tijdens een regiezitting.

Door Rik van Hulst
Roermond