Gezondheidsraad wil ook HPV-prik jongens

Bron © AD

Iedereen moet ingeënt worden tegen het HPV-virus, dus ook jongens. Afbeelding: Frank de Roo

De Gezondheidsraad wil dat ook jongens voortaan worden ingeënt tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het virus kan ook leiden tot soorten kanker die jongens treffen.

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer tweehonderd vrouwen aan baarmoederhalskanker. Maar het HPV-virus veroorzaakt ook ziektes bij mannen, zoals peniskanker, waaraan jaarlijks dertig mannen overlijden. Om dat tegen te gaan, moeten vanaf nu naast meisjes ook jongens worden gevaccineerd.

Standaard

Dat adviseert de Gezondheidsraad dinsdag aan de staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis. Het adviesorgaan van de regering wil dat de prik standaard wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Bijwerkingen

Het advies is opmerkelijk, want van de dertienjarige meisjes die voor die prik werden uitgenodigd, kwam de afgelopen jaren nog niet de helft opdagen uit angst voor bijwerkingen. Ten onrechte, zegt voorzitter Pim van Gool van de Gezondheidsraad. „De vaccinatie is veilig en zeer effectief. Het vermindert voorstadia van baarmoederhalskanker met 80 tot 100 procent.”

Onder vuur

De vaccinatie tegen HPV ligt onder vuur sinds de invoering in 2010, omdat de prik bijvoorbeeld chronische vermoeidheid zou veroorzaken. „Er zijn allerlei bijwerkingen gesuggereerd, maar die treden allemaal niet op”, benadrukt Van Gool. „Geen chronische vermoeidheid, geen auto-immuunziekten en geen migraine.”

Negenjarigen

Omdat inmiddels duidelijk is dat de vaccinatie lang genoeg werkt, kan de leeftijd waarop kinderen de vaccinatie krijgen omlaag. De raad beveelt aan deze zo dicht mogelijk bij de negen jaar te leggen. Nu krijgen kinderen op die leeftijd de laatste inenting tegen bof, mazelen en rode hond en difterie, tetanus en polio.

De Gezondheidsraad adviseert ook om een aanvullend HPV-programma op te zetten voor meisjes en jonge vrouwen tot en met 26 jaar die zich nog niet hebben laten vaccineren. Dit programma zou ook voor jongens en jonge mannen tot en met 26 jaar moeten worden opgestart.

Door Marcia Nieuwenhuis