Domper voor Friese slager na guldenfeest

Bron © AD

Afbeelding: AD

Een ludieke actie van een feestvierende slagerij in Leeuwarden om klanten nog één dag met guldens te laten betalen, heeft mogelijk grote gevolgen. Slager Johannes Hoekstra kan de guldens namelijk niet inleveren, omdat De Nederlandsche Bank geen guldenbiljetten van bedrijven meer accepteert.

Vol

Bij de Friese slagerij De Schrans konden klanten vanwege het 25-jarig jubileum voor de allerlaatste keer met guldens betalen. „Dat leek mij wel grappig, ik had er helemaal niets van verwacht”, vertelt eigenaar Johannes Hoekstra. Maar binnen luttele minuten stond de hele zaak vol. „Ongelooflijk wat mensen al die jaren bewaard hebben. Alle bekende biljetten kwamen voorbij.” Af en toe ging het echter zó snel dat er biljetten werden geaccepteerd die nooit hebben bestaan. Een exemplaar met het hoofd van Geert Wilders erop bijvoorbeeld (foto) of een briefje van vijftig gulden met de afbeelding van Michiel de Ruyter.

Inleveren

Volgens Hoekstra draaide hij uiteindelijk een omzet van zo’n zevenduizend gulden. „Ik had hooguit op een paar duizend ingezet.” Nu dreigt echter de feestvreugde ten einde te zijn: Hoekstra heeft van de bank te horen gekregen dat bedrijven en ondernemers geen guldenbiljetten meer kunnen inleveren. Hij dacht dat dit wel kon. Voor particulieren ligt het anders. Wie stuit op een briefje van vijftig of honderd gulden, kan dit nog wel inleveren. Maar Hoekstra is inmiddels overstelpt met mails en telefoontjes van mensen die de biljetten willen overnemen.

Door Sebastiaan Quekel