Lichaam vermiste Anja Schaap aangetroffen in zee

Bron © AD

Anja Schaap werd sinds woensdag 29 mei vermist. Afbeelding: Politie

Het lichaam van de vermiste Anja Schaap (33) uit Katwijk is boven de Waddeneilanden in zee aangetroffen. Dat meldt de politie. De vrouw verdween op 29 mei en was sindsdien vermist.

Volgens de politie heeft de bemanning van een Duits schip het stoffelijk overschot dinsdag om 13.30 uur gevonden in de zee boven de Waddeneilanden. Waar precies, is niet bekendgemaakt. Omdat het lichaam voldeed aan het signalement van de Katwijkse Anja Schaap werd vandaag contact gelegd met het onderzoeksteam van de eenheid Den Haag. Daar valt de badplaats Katwijk onder.

Kenmerken

Op basis van specifieke, niet nader gemelde, kenmerken bleek het volgens de politie inderdaad om haar te gaan. Sectie en verder politieonderzoek moeten uitwijzen wat er met Anja Schaap is gebeurd en hoe zij in het water terecht is gekomen. Haar familie is inmiddels op de hoogte gebracht. De nabestaanden geven aan dat zij graag rust willen om het verlies te kunnen verwerken.

Kort na haar verdwijning bleek dat Schaap op de bewuste dag (29 mei) uren door Katwijk had gelopen. Dat is ook op beelden van bewakingscamera’s te zien die dinsdagavond werden getoond in het programma Opsporing Verzocht. Schaap had die avond afgesproken met een familielid in café In den Blauwen Bock in Katwijk. Op de beelden is te zien dat ze daar opgewekt ogend binnenkwam. Iets voor 02.00 uur vertrok ze daar, waarna ze twee uur lang door het dorp liep. Rond 02.40 uur was ze te zien op camerabeelden bij een cafetaria aan de Melkweg. Ze wilde daar naar binnen, maar de zaak bleek al gesloten. In de buurt van dit cafetaria is twee dagen later haar tas gevonden.

Zoektocht

Na haar vermissing gingen zeker honderd vrijwilligers in de duinen rondom Katwijk en in haar aar woonwijk Rijnsoever op zoek naar Anja Schaap. Dat leverde geen aanknopingspunten op. De politie heeft verder geen mededelingen gedaan over de vondst van Schaap en wat haar mogelijk is overkomen. Een familielid schreef kort na haar verdwijning dat ze mogelijk bij iemand in de auto stapte.

De politie sprak vanaf het begin van een ‘urgente vermissing’. De familie van Anja maakte zich grote zorgen. ,,Lieve Anja, weer een dag voorbij zonder dat we je hebben gevonden. Wat een hel is dit”, schreef een familielid op Facebook. ,,Het leven staat voor ons letterlijk op pauze”. Vrienden hielden er rekening mee dat Anja misschien ergens in het water is gevallen.

Door Tom Tates