Honderden aanmeldingen voor deelname aan Maastrichts sekslab

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

„Het loopt storm, we hebben inmiddels al honderden aanmeldingen binnen”, vertelt Marieke Dewitte, assistent-hoogleraar psychologie aan de Universiteit Maastricht.

Zij deed deze week in De Limburger in een interview een oproep voor koppels om zich aan te melden voor een ‘co-seks-onderzoek’: een onderzoek naar seksuele opwinding bij koppels in een lab. De Universiteit Maastricht is - voor zover bekend- de eerste universiteit ter wereld waar in een lab onderzoek wordt gedaan naar zowel de fysieke reactie als de subjectieve beleving van seksuele opwinding bij stelletjes.

Opwinding

Het doel van het onderzoek van Dewitte is na te gaan hoe partners onderling hun opwinding op elkaar afstemmen: wat is de wisselwerking, hoe reageren ze op elkaar, wat is de functie van deze afstemming voor de kwaliteit van de relatie en wat als er seksuele problemen zijn? Uiteindelijk wordt met de kennis die in het lab wordt opgedaan, een ‘model’ opgesteld waarmee Dewitte hoopt partners met problemen in hun seksleven te kunnen helpen.

De fysieke reacties worden met speciaal daarvoor ontworpen apparatuur gemeten - een tamponachtig meetinstrument dat de proefpersoon zelf inbrengt in de vagina en een soort elastiek dat de penis-omtrek meet. De koppels krijgen vijftig euro voor deelname aan het experiment.

Bij interesse in deelname aan het co-seksexperiment aan de UM, kan nog altijd contact worden opgenomen met Marieke Dewitte: marieke.dewitte@maastrichtuniversity.nl.

Door Marianne Slegers
Maastricht