Tom Dumoulin opgelucht: ‘De Tour gaat hem niet meer worden’

Tom Dumoulin Afbeelding: AFP

Na ruim een maand komt er een voorlopig eind aan de speculaties rond Tom Dumoulins knieproblemen. De Maastrichtenaar laat de Tour de France schieten.

„Ik haal het gewoon niet meer”, zegt Dumoulin, eerder opgelucht dan ­teleurgesteld. De kogel is door de kerk: Tom Dumoulin staat op 6 juli in Brussel niet aan de start bij de Tour de France. ’s Lands beste wielrenner heeft nog altijd te veel last van zijn linkerknie, waaraan hij afgelopen weekend nog werd geopereerd.

Lees ook: Vijf scenario’s (en maar één verstandige) voor Dumoulin

„De Tour gaat hem niet meer worden”, zegt de 28-jarige Limburger. „Het heeft op dit moment geen zin meer. Ik had niet verwacht dat het herstel van de knie zo gecompliceerd zou worden.” Ruim een maand geleden kwam Dumoulin ten val in de Giro d’Italia. Waar teamartsen constant spraken over een lichte beschadiging, bleef de Maastrichtenaar kwakkelen. Hij stapte zaterdag uit de Dauphine, vloog naar Hengelo voor onderzoeken en werd daar geopereerd. Er werd een stukje grind of carbon verwijderd. Zondag reed hij terug naar zijn woonplaats Kanne om de volgende ochtend na een testritje op de fiets, naar La Plagne af te reizen.

Lees ook: Dumoulin is momenteel een vat vol twijfels

In die autorit naar de Alpen kwam na drie uur rijden de bezinning. „Eigenlijk ben ik als een gewonde, dolle stier op de Tour afgerend na de Giro. Eigenlijk heb ik niet de tijd genomen alles te verwerken. Zonder na te denken heb ik er alles aan gedaan om naar de Tour te gaan. Ik heb tien hechtingen in mijn knie en kan ’m eigenlijk niet goed bewegen. Toen heb ik de knoop doorgehakt.”

Los van de fysieke problemen was Dumoulin ook klaar met de aandacht voor zijn knie. ,,Het werd op een gegeven moment bijna een soap. Tom Dumoulins Knie Journaal elke dag. Ik werd er helemaal gek van”, aldus de Limburger die tot nu toe een dramatisch seizoen kent.

Met Dumoulin en eerder al Chris Froome (meerdere breuken na een val) stevent de Tour af op een editie zonder uitgesproken toppers. De winnaar van vorig jaar Geraint Thomas kwam deze week hard ten val in de Ronde van Zwitserland en is verre van fit.

Door Robin van der Kloor