Maarten van der Weijden voltooit Elfstedenzwemtocht

Bron © ANP

Afbeelding: ANP

Maarten van der Weijden heeft maandagavond rond 19.30 uur in Leeuwarden zijn Elfstedenzwemtocht voltooid. Na 195 kilometer door de Friese wateren kreeg de 38-jarige zwemmer onder enorme belangstelling zijn elfde en laatste stempel.

De langeafstandszwemmer zei bij aankomst dat het naar omstandigheden „best wel goed” met hem ging. De laatste meters zwom hij door een erehaag van mensen die een stuk hadden meegezwommen.

„Ik heb enorm genoten. Dat komt vooral door jullie enthousiasme. Bedankt daarvoor”, zei hij tegen het publiek.

Medische check-up

Terwijl Van der Weijden de ambulance inging voor een eerste medische check-up, zong de Friese troubadour Piter Wilkens het lied ‘It paad werom’ (de weg terug). Toen het lied klaar was, vertrok de ambulance.

Lees ook: Hoe ongezond is de inspanning van Maarten van der Weijden?

Van der Weijden begon vrijdagavond in Leeuwarden voor de tweede keer aan zijn monstertocht om geld voor kankeronderzoek op te halen. Vorig jaar strandde hij na 163 kilometer in Birdaard. Hij passeerde dit punt maandagochtend rond 07.00 uur. Via Dokkum keerde hij daarna terug naar de Friese hoofdstad. Tijdens de hele tocht kreeg hij steun van vele mensen op de kant.

Lees ook: Limburgers zwemmen mee met Maarten: ‘Tranen in mijn zwembril’

Van der Weijden zei vooraf al dat hij had geleerd van zijn eerste poging. Hij at en sliep dit keer meer. Ook droeg hij een warmer pak en kreeg dit keer steun van meezwemmers. Hoewel hij maandag last had van schuurplekken door zijn pak, slaagde hij erin de finish te halen.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen