‘Dit is slecht: pas uren later komt er een alternatief’

Een NLAlert melding op een mobiele telefoon vanwege een landelijke storing op het noodnummer 112. © Rob Engelaar

Niet eerder zag hoogleraar Recht en Techniek Jan Smits (TU Eindhoven) zo’n massieve storing als maandag bij KPN: ,,Het lijkt wel alsof er iets gruwelijk fout zit in het hart van het netwerk, en de opvang door andere providers ging ook niet volgens plan. Dit is heel vreemd.”

Niels Klaassen

De storing was na dik drie uur weer voorbij, maar Smits breekt zich het hoofd over de toedracht. ,,Zo massief hebben we het niet eerder gezien. Dat duidt erop dat in het hart van het netwerk iets goed fout zit, bij hoofdcentrales. En dat de backup dan ook tijdelijk niet werkte. Het is vreemd”, meldt hij in gesprek met deze website.

Lees ook: Ministerie blundert rondom telefoonstoring: 06-nummer van Telegraaf als noodnummer gebruikt

Smits kent de details van de megastoring niet, maar stelt in algemene zin dat de alarmcentrale voor 112 normaal gesproken altijd bereikbaar moet blijven, via een backup-systeem dat mede werd ingesteld na eerdere problemen: ,,Als jij met je KPN-telefoon 112 belt, moet een andere provider de storing herkennen en die lijn overnemen. Misschien dat dàt vandaag nog wel gelukt is, maar vervolgens moet dat belletje landen bij de 112-centrale. Als die ook bij KPN ligt, ging dat kennelijk niet. En dat hoort wel te gebeuren.”

Slechte communicatie

Smits noemt de communicatie over alternatieve nummers - eerst lokaal, via verschillende Veiligheidsregio’s en daarna centraal- ‘slecht’: ,,Dit scenario zou natuurlijk allang in je draaiboeken moeten zitten, nu duurde het uren totdat er eenduidige communicatie kwam. Maar soms ken je blijkbaar typische problemen niet totdat ze zich een keer voordoen.”

Lees ook: Hidde overleed tijdens vorige 112-storing, vrienden zijn verbijsterd: ‘Dat dit nog steeds kan’

De voormalig hoogleraar houdt het scenario van een doelbewuste sabotage-actie open, maar noemt een hack ‘zeer onwaarschijnlijk’: ,,Dat lijkt me vergezocht, maar het zou kunnen.” Ergens deed de storing van maandag Smits wel denken aan de Henny Huisman-ramp. In 1988 konden Nederlanders voor het eerst stemmen via de telefoon bij de Soundmixshow. Het gevolg: 1 miljoen mensen probeerden tegelijk hun stem uit te brengen. De boel ging plat. De PTT - de publieke voorloper van KPN - besloot dat dit niet meer mocht voorkomen en bouwde een nieuwe centrale. Smits: ,,Maar overbelasting lijkt het ditmaal niet geweest te zijn. Vaststaat dat we steeds afhankelijker worden van techniek.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws