Fietsbrug volgende schakel in snelfietsroute MaasWaalPad

Wethouders Wienhoven van de gemeente Mook en Middelaar (l) en Stoffels van Cuijk onthullen het projectbord. Afbeelding: Jos Gröniger

De verbinding tussen het Noord Brabantse Cuijk en het Limburgse Mook en Middelaar krijgt er na het veerpont en de spoorbrug over de Maas een nieuwe mogelijkheid bij. Vanaf september 2020 krijgt de spoorbrug gezelschap van de vrijliggende fietsbrug. Dinsdagmorgen verrichtten de wethouders Gerard Stoffels uit Cuijk en Geertjan Wienhoven uit Mook en Middelaar en leerlingen van de Cuijkse basisschool Het Startblok de openingshandelingen.

Over het jarenlange voortraject repten de speechende burgemeesters Wim Hillenaar (Cuijk) en Willem Gradisen (Mook en Middelaar) niet. Evenals de miljoenen euro’s die de aanleg met zich meebrengt. De vertraging van de fietsbrug als onderdeel van de snelfietsroute van Cuijk naar Nijmegen ontstond door de wensen van de betrokken partijen. Zo bleek de architectonisch aan het landschap aangepaste brug met een fietspad van vier meter en een anderhalf meter breed voetpad breder, en een overspanning zonder pijlers niet te realiseren binnen het beschikbare budget. De eerste openbare aanbesteding leverde niet de gewenste respons op. Na de uitbreiding van de beschikbare middelen naar twaalf miljoen euro was er wel belangstelling. Uiteindelijk werd het karwei gegund aan Züblinn-HSM.

Het bouwbedrijf is aan de Limburgse zijde inmiddels gestart met de aanleg van het bruggenhoofd. Aan de Brabantse zijde werd daar dinsdagmorgen mee begonnen door de scholieren van Het Startblok. Zij verplaatsen met schoppen het eerste zand. Aan de Maasoevers worden de bruggenhoofden gebouwd. De stalen brug wordt in Schiedam geconstrueerd en straks met pontons naar Mook en Katwijk gevaren.

De fietsbrug is een schakel in het MaasWaalPad de snelfietsroute die door drie provincies (Noord Brabant, Limburg en Gelderland) en vier gemeenten (Cuijk, Mook en Middelaar, Heumen en Nijmegen) voert. Het noordelijke traject tussen Nijmegen en het station Mook-Molenhoek is aangelegd. De fietsbrug is medio september volgend jaar gereed. Naar verwachting is dan ook de aansluiting tussen Cuijk en Katwijk gereed.

Door Jos Gröniger