Kwamen wapens voor aanslag in Parijs uit Nederland?

Bloemen in de buurt van concertzaal Bataclan, na de aanslagen in november 2015.

Bloemen in de buurt van concertzaal Bataclan, na de aanslagen in november 2015. © ANP

Waarom waren twee Belgische terroristen vlak voor de aanslagen in Parijs in november 2015 nog in Nederland? Justitie verdenkt de 29-jarige Anass A. uit Amsterdam ervan hen geholpen te hebben hier wapens te kopen.

Cyril Rosman

Waarom waren twee Belgische terroristen vlak voor de aanslagen in Parijs in november 2015 nog in Nederland? Justitie verdenkt de 29-jarige Anass A. uit Amsterdam ervan hen geholpen te hebben hier wapens te kopen.

De aanslagen in Parijs zijn inmiddels ruim 3,5 jaar geleden, maar het onderzoek loopt nog steeds. Hoe kwamen de aanslagplegers die dood en verderf zaaiden aan hun wapens? Sommige leden van de terreurgroep bliezen zichzelf op, zoals bij het Stade de France, andere schoten eerst langdurig om zich heen, in concertzaal Bataclan vielen daardoor 90 doden.

Wapenleveranciers

Hoe kwamen ze aan de wapens om dat te doen? Justitie verdenkt de 29-jarige Anass A. uit Amsterdam contact te hebben gehad met de groep terroristen en hen in contact te hebben gebracht met wapenleveranciers of op een andere manier betrokken te zijn geweest bij die leveranties.

A. zou in het najaar van 2015 contact hebben gehad met de Belgen Ali el H. en Ibrahim el Bakraoui over de levering van wapens. Daarvoor zouden ze elkaar ook begin november in Rotterdam ontmoet hebben. El H. zit nu in een Franse cel, Ibrahim el Bakraoui is dood. Hij blies zichzelf op op vliegveld Zaventem bij de aanslagen in Brussel in maart 2016. De groepen die de aanslagen in Parijs en Brussel pleegden, stonden in nauw contact met elkaar. Bij de aanslagen in Parijs werden, naast bomvesten, ook kalasnikovs gebruikt. Bij de aanslagen in Brussel werd niet geschoten.

De Nederlander Anass A. moet woensdag vanaf 10.00 uur in een eerste pro forma zitting voor de rechter komen. Hij zit vast.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws