Enne?

‘Ik wil dat men oprechte belangstelling heeft voor mij als persoon’

Fej. © Karlijn van der Graaf

Karlijn van der Graaf spreekt wildvreemden aan en vraagt hen naar een rapportcijfer van hun leven. Deze week spreekt zij met Fej (Heerlen, 1986), die haar leven een 8,5.

Karlijn van der Graaf

„Vandaag krijgt wel een acht van mij. Of nee: een 8,5 want morgen begint mijn weekend; op dinsdag, woensdag en donderdag heb ik altijd vrij. En dat betekent drie dagen dansen bij Kumulus in Maastricht. Lekker vrij bewegen!” Fej zegt het met een grote lach. Het woordje ‘vrij’ bezigt ze vaak. Ze vertelt dat ze haar leven zo heeft ingericht, dat er vooral ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Zij is namelijk in transitie, in meerdere opzichten.

„Toen ik 28 was, stierf mijn moeder. Erg verdrietig natuurlijk, maar haar overlijden maakte wel dat ik de vrijheid voelde om op zoek te gaan naar mezelf. Van mijn moeder mocht ik alles, maar onder geen beding vond ze het goed dat ik een jurkje aantrok, ook niet met carnaval.” En dat was wel wat Fej wilde; zich vrouw voelen. Op haar dertigste zette ze de eerste grote stap in die richting door de huisarts te informeren over haar voornemen om die ontwikkeling in te zetten. Het vormt de 10 in haar bestaan, en ze beschouwt het als een hergeboorte.

Intussen is ze volop bezig met het proces om vrouw te worden. In het café waar Fej al jarenlang werkt volgen de vaste klanten dit op de voet. Dat vindt ze prima, zo lang ze maar geen bezienswaardigheid wordt: „Ik wil dat men oprechte belangstelling heeft voor mij als persoon; man of vrouw, het zou er niet toe moeten doen. Ik denk er daarom over om een tijdje naar Berlijn te gaan. Om los te komen van mijn wereld hier.”

De 1 haar leven beleefde ze in het jaar van haar eindexamen van de middelbare school. Toen ze vernam dat ze geslaagd was, en concludeerde dat er geen vrienden of kennissen waren om dit te vieren. „Dat was een ontzettend eenzaam moment.” Fej zegt dat ze achteraf gezien de periode voor haar dertigste een 3 of 4 zou toebedelen, hoewel ze dat op dat moment niet zo ervoer: „Ik ben een positief ingesteld persoon. Maar als ik zie hoe ik me nu voel, dan is dat zó anders. Ik word steeds meer mezelf, en dat voelt goed!”

Bij het nemen van de foto vraagt Fej: „Komen mijn schoenen er ook op?”. Op het bevestigende antwoord en de opmerking dat deze goed ‘matchen’ met haar jurk, lacht ze: „Ja, weet ik, daarom juist!”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Van onze partners

Gemeenteberichten