Bewoner ziet huurschuld oplopen terwijl hij in de gevangenis zit

Afbeelding: David van Haren

Een Roermondenaar moet Wonen Zuid ruim vierduizend euro achterstallige huur uit 2017 betalen voor een periode die hij feitelijk in de gevangenis zat. Hij had de huur van de woning in de wijk Donderberg begin 2017 opgezegd. Maar voor hij de woning leeg kon opleveren belandde hij achter de tralies.

De man gaf de corporatie vanuit de gevangenis in Sittard toestemming de woning te ontruimen en zijn spullen maar zo lang ergens op te slaan. Zo werkt het niet, betoogt de wooncorporatie. Woordvoerder van Wonen Zuid Marcel Claessen: „Wij mogen niet zomaar beschikken over iemands spullen. En hoe lang gaat zo’n opslag duren? We hebben geprobeerd contact te leggen met hem en zijn begeleider in de gevangenis om te komen tot oplevering en een afstandsverklaring van zijn spullen. Normaal schakelt iemand dan vrienden of familie in die iets kunnen regelen met de woning. Maar het leek erop dat hij dat niet wilde.”

De wooncorporatie stapte daarop naar de kantonrechter. Die bepaalde in september 2017 dat de woning mocht worden ontruimd en dat de bewoner, ondanks zijn verblijf in de cel, huur moet betalen vanaf 1 maart, de datum van de huuropzegging, tot aan de ontruiming. Dat is ruim een halfjaar.

Gerechtshof

De man uit Roermond ging in hoger beroep omdat hij vindt dat hij geen huur verschuldigd is voor een woning die hij niet heeft bewoond. Bovendien had hij toestemming gegeven het pand leeg te halen, zodat Wonen Zuid feitelijk over de woning kon beschikken.

Maar het gerechtshof in Den Bosch heeft zijn argumentatie terzijde geschoven en het vonnis van de kantonrechter deze week bekrachtigd. De corporatie heeft geprobeerd de huissleutels terug te krijgen maar de man wilde daar vanuit de gevangenis niet aan meewerken. Bovendien wilde de man geen afstand doen van zijn spullen maar wel dat Wonen Zuid de inboedel zou opslaan. Dat kan volgens het hof niet van de corporatie worden verwacht.

Hulpverlener

Claessen stelt dat een geschil als dit haast nooit voorkomt, omdat de meeste mensen die in detentie zitten hun woning op tijd laten ontruimen door een bekende of hulpverlener. Claessen: „Wij adviseren mensen in detentie ook altijd om zo snel mogelijk de huur op te zeggen. Anders loopt de huurachterstand op voor de huurder én voor ons.”

Ook advocaat Aukje Bergmans-Jeurissen heeft nooit eerder zo’n zaak meegemaakt. Zij zegt dat haar cliënt de huur tijdig had opgezegd. „Vervolgens was het heel moeilijk voor hem om te voldoen aan wat Wonen Zuid wil. In theorie is het heel leuk, maar hij had helemaal niemand om hem te helpen. Daarom had hij toestemming geven om de woning te ontruimen.” Ze vindt dat de corporatie met de goedkeuring van de gedetineerde eerder had kunnen ingrijpen opdat de kosten van de huurachterstand en het juridisch proces niet zo hoog zouden zijn opgelopen. Waarom de Roermonder vastzat, weet ze niet.

Door Benti Banach

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →
Roermond