Gulpen-Wittem zet mobiele beregeningsinstallatie in tegen uitdrogen voetbalvelden

Beregenen tegen uitgedroogde grond. Afbeelding: Stefan Koopmans

De gemeente Gulpen-Wittem zet mobiele beregeningsinstallaties in op droge voetbalvelden. Wellicht worden die dit weekeinde al voor de eerste keer gebruikt.

Met name Zwart Wit ‘19 uit Eys en VV Partij hebben regelmatig te kampen met droge en harde grasvelden. Zij hebben bij de gemeente aangeklopt met het verzoek om een installatie te plaatsen waarmee de voetbalvelden bij aanhoudende droogte gesproeid kunnen worden.

Grondwater

Volgens het college van B en W is een permanente echter niet haalbaar. Het kost te veel geld, maar is ook technisch lastig omdat het grondwater daar vaak van grote diepte moet worden opgepompt. Bovendien zou het hele veld daarvoor opgebroken moeten worden.

De clubs hebben zelf een alternatief gevonden: een mobiele beregeningsinstallatie, die alleen ingezet wordt als dat echt nodig is. Dergelijke installaties worden in de landbouw al langer gebruikt. Ze kunnen worden aangesloten op open water of op de waterleiding.

Bijdrage

De verenigingen krijgen van de gemeente een bijdrage in de kosten van zo’n beregeningsinstallatie. „Als het veld uitdroogt en hersteld moet worden, zijn we waarschijnlijk veel meer geld kwijt”, zegt wethouder Guido Houben. Het gaat om een bedrag van 5.500 euro per installatie.

VV Partij kan het water in principe putten uit de Geul, die vlak langs haar voetbalvelden loopt. Het waterschap Limburg moet daar echter nog toestemming voor geven. Zeker in droge periodes is het waterschap terughoudend met dergelijke ontheffingen.

Wijlre

CDA-raadslid Fon Kistermann heeft Houben gewezen op de problematiek waar SV Geuldal in Wijlre mee te kampen heeft. De club heeft al een eigen beregeningsinstallatie aangeschaft, maar wacht eveneens op toestemming van het waterschap om die aan te sluiten op de Geul.

De velden van Zwart Wit ‘19 op sportpark Hanzon in Eys liggen niet in de buurt van een beek. Daar moet de installatie worden aangesloten op de waterleiding. Ook dat moet nog geregeld worden met de waterleidingmaatschappij WML.

Waterput

Het gebruik van drinkwater is uiteraard duurder. Daarna wil de gemeente straks opnieuw met Zwart Wit ‘19 rond de tafel gaan zitten om te bekijken of in Eys niet toch aan andere, permanente oplossing te vinden is. „Wellicht moeten we daar alsnog een waterput slaan”, zegt Houben.

Door René Willems
Gulpen-Wittem