Ook dode in Twente door 112-storing, hulpdiensten kwamen te laat
Foto ter illustratie. — © ANP
Door de landelijke 112-storing zijn de hulpdiensten in Twente maandag te laat aangekomen voor een reanimatie. Dat meldt de Veiligheidsregio Twente. Het is het tweede dodelijke incident waarbij hulpdiensten te laat arriveerden tijdens de storing.
„Het is omstanders tijdens de storing niet gelukt om de hulpdiensten snel te bereiken. Omdat de melding daardoor later binnenkwam, zijn de hulpdiensten ook later gearriveerd dan normaal”, zegt woordvoerster Wendy Franke van de Veiligheidsregio. Hoe lang het precies geduurd heeft voor de ambulance arriveerde weet Franke niet, maar wel dat het langer duurde dan de voorgeschreven richtlijnen. „Maar we weten natuurlijk niet of de reanimatie zou zijn geslaagd als er wel op tijd hulp zou zijn geweest.”
Lees ook: Onrust op sociale media door landelijke storing: ‘Er is hier iemand onwel en ik kan 112 niet bellen’
Het slachtoffer is volgens Franke in eerste instantie door omstanders gereanimeerd. Daarna hebben de hulpdiensten de reanimatie overgenomen en het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht, maar deze hulp kwam dus te laat. ‘Op verzoek van de nabestaanden’ zegt de politie niets over de identiteit van het slachtoffer. Ook wordt er niet gezegd waar en onder welke omstandigheden de persoon in nood is geraakt.
Door een grote storing bij KPN was het noodnummer en het nummer van de landelijke politie maandag urenlang onbereikbaar. Hoewel er drie reservesystemen zijn in het geval van een storing, deden die het allemaal niet.
Lees ook: In 2012 laatste grote 112-storing, 2 doden
Tweede slachtoffer
De dode is het tweede geval waarbij hulpdiensten later aankwamen dan normaal. Eerder werd al bekend dat er ook in Breda een vrouw overleed tijdens de 112-storing. De vrouw was onwel geworden en omstanders probeerden de hulpdiensten te bereiken, maar dat lukte niet door de storing. Vervolgens werd de huisarts opgeroepen, die op zijn beurt naar de politie ging. Met hulp van de politie lukte het om contact te krijgen met de ambulancedienst, die ter plekke ging. De huisarts, die al naar het huis was gegaan, probeerde de vrouw te reanimeren. Maar dat bleek tevergeefs.
Gerelateerde berichten
Ander Nieuws
Woede en bezorgdheid bij dorpsbewoners Oirlo en Oostrum over locaties flexwoningen voor asielzoekers en vluchtelingen
Eerste lokale ondernemers kunnen zich al in 2024 vestigen op terrein van voormalige Britse luchthaven in Elmpt
In Indonesië is Tigers-coach Ben Hammou een bekendheid, nu daagt hij Nederlandse top uit: ‘Dit is het verhaal. Aanhaken of afhaken’