Opmerkelijk: Hessel Meijer keert terug in de top van Roda JC

Stadion Roda JC. © Bas Quaedvlieg

Hessel Meijer keert terug in de top van Roda JC. De Kerkraadse projectontwikkelaar is per direct aangesteld als tweede directeur. Als er een nieuwe algemeen directeur is aangetrokken, zal hij overstappen naar de nieuw te vormen Raad van Commissarissen.

Roel Wiche

De rentree van Meijer (60) is opmerkelijk. Hij trok zich begin dit jaar terug als commissaris van Roda omdat hij het na vier en een half jaar ‘goed geweest’ vond. Bovendien vond hij destijds dat hij niet meer optimaal kon functioneren, omdat hij de enig overgebleven commissaris was.

FIOD

Recent berichtte De Limburger dat enkele weken eerder, op 11 december 2018, een FIOD-inval geweest was in het kantoor van zijn bedrijf in het Roda-stadion. Meijer zou een ton hebben gestald op de rekening van Ton Caanen, voormalig technisch directeur van Roda JC, die hoofdverdachte was in een fraudeonderzoek. Caanen moest voorwenden dat hij voldoende eigen vermogen had voor de hypotheekaanvraag van zijn villa in Spaubeek. Volgens Meijer was er ‘geen verband’ tussen de inval van de FIOD en zijn vertrek als Roda-commissaris.

Lees ook: Hypotheekfraude ex-topmannen Roda: ‘Justitie legt het verkeerd uit’

Voor Mauricio de la Vega, de nieuwe Mexicaanse eigenaar van Roda, is de FIOD-affaire geen obstakel om Meijer een rentree te gunnen. Op de achtergrond was de projectontwikkelaar in een vroeg stadium betrokken bij het aanknopen van de contacten tussen De la Vega en de noodlijdende Kerkraadse club. „Mauricio ziet Hessel als competent. Het lijkt ons een goed huwelijk”, zegt Pieter Nieuwenhuis, woordvoerder van Roda JC.

Tweede man

Nieuwenhuis benadrukt dat Meijer slechts formeel als directeur is aangesteld. Hij wordt de tweede man in de directie naast grootaandeelhouder De La Vega, die naast het eigenaarschap ook de functie van eerste algemeen directeur heeft ingenomen. Die post was vacant omdat Harm van Veldhoven - die zich heeft ziekgemeld - niet langer de functies van algemeen en technisch directeur wilde bekleden.

Volgens Nieuwenhuis is de hele constructie tijdelijk, volgens hem wil Roda snel een nieuwe algemeen directeur aanstellen. „Mauricio is interim algemeen directeur omdat er iemand tekeningsbevoegdheid moet hebben. Dat was nodig om de begroting in te leveren bij de KNVB. Daarnaast is een tweede directeur nodig, omdat volgens de regels van de KNVB het niet mag dat de eigenaar óók de enige directeur met bevoegdheid is.”

Gerelateerde berichten

Ander nieuws