Waterschap: mogelijk jaar rond geen water uit beken halen

Afbeelding: Stefan Koopmans

Het Waterschap Limburg overweegt een langdurig verbod in te voeren op het onttrekken van water uit beken. Deze ingrijpende maatregel zou een jaar kunnen duren en moet de gevolgen van lang­durige droogte tegengaan.

De huidige droogte in Limburg en de extreem droge zomer van vorig jaar tonen volgens bestuurder Har Frenken van Waterschap Limburg aan dat het nodig is om serieus na te denken over extra droogtemaatregelen.

Meer duidelijkheid in september

Als zich vaker langdurige periodes van droogte gaan voordoen in Limburg kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor onder meer landbouw, industrie, sportverenigingen en natuur. Met onder meer de provincie bekijkt het waterschap nu welke impact vaker voorkomende droogte kan hebben op de samenleving en welke extra maatregelen nodig zijn. In september verwacht het waterschap dat daar meer duidelijkheid over komt. Behalve een langdurig onttrekkingsverbod en het plaatsen van meer stuwen sluit Frenken meer maatregelen niet uit. Zo kan droogte er bijvoorbeeld volgens hem voor zorgen dat straks de teelt van bepaalde gewassen moeilijker wordt. „Als de situatie in Limburg gaat lijken op die in Zuid-Frankrijk dan moet de landbouw zich afvragen of de teelt van bepaalde gewassen nog wel zin heeft”, stelt hij.

Kostbare aangelegenheid

Dit jaar is het waterschap vanwege het neerslagtekort al eerder dan normaal overgegaan tot een wateronttrekkingsverbod. Die maatregel ging al in op 7 juni en is bovendien behalve voor Noord- en Midden-Limburg ook voor Zuid-Limburg van kracht. „In het verleden speelde dat eigenlijk nooit in Zuid-Limburg”, stelt Frenken. Boeren mogen bij zo’n verbod geen water meer uit beken halen. Door die maatregel moeten veel boeren bij droogte massaal beregeningsinstallaties laten draaien. Daarvoor pompen ze water uit putten met grondwater omhoog. Een kostbare aangelegenheid onder meer vanwege de energiekosten.

Van een mogelijk permanent onttrekkingsverbod raakt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond niet enthousiast. Woordvoerder Roel Boots benadrukt dat er nog geen concreet voorstel ligt.

Door Jan Hensels

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen