Marinier Thomas redde levens bij zelfmoordaanslag in Mali

Voor het eerst is er een militair onderscheiden voor dappere daden tijdens een missie in Mali. © ANP

Een oud-marinier blijkt in Mali het leven te hebben gered van zijn complete eenheid waarmee hij overnachtte in de woestijn. Zijn dappere daad is donderdagmorgen beloond met het Kruis van Verdienste. Het is voor het eerst dat een militair wordt onderscheiden voor een missie in Mali.

Raymond Boere

Oud-marinier Thomas overnachtte in mei 2015 samen met zijn collega’s in de woestijn. Ze waren eropuit gestuurd om collega’s te helpen die met hun Bushmaster bij Kidal op een bermbom waren gereden, maar werden zelf belaagd door een zelfmoordterrorist.

De aanslag gebeurde 16 mei in alle vroegte op zo’n honderd kilometer van de basis in Gao. Marinier Thomas zag een verdachte pick-up plotseling de weg verlaten en met hoge snelheid op de eenheid af komen. De marinier stond op een plek waar hij zich niet kon verschuilen achter zijn eigen voertuig, zag de wagen naderen en aarzelde toen geen moment. Terwijl hij achteruit liep om dekking te zoeken, pakte hij zijn wapen en vuurde gericht op de geblindeerde ramen van de auto.

Enorme knal

Op zo’n 25 meter voor het kamp ontplofte het voertuig. Door de enorme knal werden Thomas en zijn collega’s omver geblazen. De stalen resten van de auto werden de lucht in geblazen en verwondden één collega licht. Marinier Thomas krabbelde overeind en bekommerde zich direct om zijn gewonde collega. Daarna rende hij naar zijn voertuig en kroop achter het boordwapen. Thomas wist: een aanslag als deze komt zelden alleen. Toch bleef het die dag bij die ene aanval.

Later bleek dat de pick-up maar liefst honderd kilo springstof in de laadbak had. De gevolgen waren niet te overzien geweest als dat dichterbij de eenheid was ontploft. ,,Gebruik je je wapen wel, of toch niet?‘’, zei minister Ank Bijleveld van Defensie donderdagmorgen toen ze de dapperheidsonderscheiding uitreikte. ,,Het is een lastige keuze die je binnen enkele seconden moet maken, recht in de baan van de zelfmoordterrorist. Thomas koos. En zorgde ervoor dat de levens van zijn collega’s en hemzelf gespaard bleven.’’

De missie in Mali draaide om het vergaren van inlichtingen voor de Verenigde Naties. Er zijn sinds 2014 in totaal zo’n zesduizend militairen op uitzending geweest. Begin dit jaar is de missie gestopt. Niet alleen Thomas, maar ook drie andere militairen kregen een hoge onderscheiding uitgereikt voor hun dappere daden tijdens missies in Afghanistan. Zij kregen het Bronzen Kruis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws