Secret Sessions in reprise tijdens Rieu

Rondleiding door de smalle straatjes langs diverse optredens. Afbeelding: Hans van Eijsden

Een rondleiding door onbekende stukjes van de binnenstad met stops voor muziek. Drie Rieu-zondagen gaan de Secret Sessions in de reprise.

„Maastricht bruist van de muziek. Laten we er nog een schepje bovenop doen.” Dat was volgens mede-initiatiefnemer Sarah Kuiper de gedachte van een aantal ondernemers uit het Maastrichtse Stokstraatkwartier. Terwijl André Rieu het Vrijthof bespeelt, wilden de ondernemers mensen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met lichte klassieke muziek en een vleugje jazz. „En ze meteen kennis laten maken met wat vergeten hoekjes in de historische binnenstad.”

Stokstraat

De Secret Sessions werden een groot succes. „Er kwamen voor sommige rondleidingen wel vijftig mensen opdagen. En ja, je kunt van Rieu vinden wat je wilt, maar tijdens de weekends dat hij speelt is de sfeer in de stad echt geweldig.” De komende drie zondagen komt het evenement dan ook terug. „Vorige keer hielden we het voor ons dicht bij huis. Alleen het Stokstraatkwartier. Dit jaar bestrijken we het grootste deel van de historische binnenstad. Een gids neemt de mensen mee naar plekjes waar zelfs veel rasechte Maastrichtenaren nooit komen. De rondleidingen zijn dus echt niet alleen voor toeristen. Het aantal podia schroeven we op van drie naar vijf. Misschien wel zes.” Nu het centrummanagement en de Rabobank het evenement steunen, is dat ook mogelijk. „Met het Eurovisie Songfestival, hopelijk, om de hoek is het de uitgelezen kans om te laten zien hoe muzikaal de stad is.”

Conservatorium

Want dat wil Kuiper nog wel verklappen: alle muzikanten wonen of werken in Maastricht. Wie ze precies zijn en wat ze gaan spelen? „Het evenement heet natuurlijk niet voor niets ‘secret’ sessions. Nou, vooruit: mijn favoriet is het MSM Kwartet. Jongens van het conservatorium, misschien heb je ze wel eens bij de Bijenkorf zien staan.”

De eerste rondleiding is zondag 7 juli om 13:45 uur. Verzamelen voor de basiliek op het Onze Lieve Vrouwe Plein. Deelname is gratis en vooraf aanmelden via sarah@sarahleonora.com wordt gewaardeerd. Op zondag 14 en zondag 21 juli gaat de tour nog een keer rond.

Door Jeroen Geerts

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht