Viaduct Kasteellaan Horst wordt kunstobject

Impressie van het gekozen kunstwerk, © Gemeente Horst aan de Maas

Leerlingen van het Dendron College hebben een ontwerp gemaakt voor een mozaïekkunstwerk in het viaduct Terhorst aan de kasteellaan in Horst.

Rob Stikkelbroeck

De gemeente Horst aan de Maas vroeg de leerlingen van het Dendron een ontwerp te maken ter verfraaiing van het viaduct. Een opwaardering die, vanuit de projecten Maasgaard en Afslag10, ten doel heeft de verbinding tussen Horst centrum en het Kasteelpark in Afslag10 te verbeteren en daarbij de omgeving, waaronder de Molenbeek, aantrekkelijker te maken.

Het viaduct Terhorst ligt in Afslag10, een samenwerkingsverband waarbij sport recreatie en natuur centraal staan. In dit gebied loopt de Molenbeek en in dat kader is er vanuit Maasgaard geld vrij gemaakt voor de opwaardering van het viaduct. Maasgaard heeft namelijk het doel om de kwaliteit van het buitengebied in onder andere Horst aan de Maas flink te vergroten.

De kunstklas van het Dendron College is met de opdracht van de gemeente aan de slag gegaan. Om de kwaliteit van de ontwerpen te borgen heeft de gemeente er ook Jos Schatorjé (voormalig directeur Limburgs Museum) en ontwerper Teun Verbeek bij het project betrokken.

Kunstobject Golvend

De ontwerpen van de leerlingen zijn nader uitgewerkt en verfijnd door ontwerper Teun Verbeek. Teun is zelf een oud leerling van het Dendron en is in de gemeente Horst aan de Maas onder andere bekend vanwege zijn staatsieportret van de Koning in het gemeentehuis. Uiteindelijk is het ontwerp ‘Golvend’ van Lotte Ambrosius gekozen als basis ontwerp. Hij zegt daarover: „Ik ben dienstbaar geweest aan haar ontwerp, haar droombeeld. Ik heb dat mogen verfijnen en realiseerbaar in mozaïek gemaakt. Daarnaast heb ik daar allerlei objecten die kenmerkend zijn voor de directe omgeving, zoals moelberen, bijen en wapens van families die daar gewoond hebben, aan het ontwerp toegevoegd. De inspiratie daarvoor kwam uit andere ontwerpen uit de kunstklas. ”

De realisatie van het kunstobject staat gepland vanaf september. Er wordt nog een passend verlichtingsplan ontwikkeld. De oplevering is eind 2019.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee
Horst aan de Maas

Gemeenteberichten