De onbekende soldaat uit de eigen familie

Jakob Hauch. Afbeelding: Archief Martin van der Weerden

Tim Valkenburg uit Heerlen raakte gefascineerd door de familieverhalen over een voorouder die in de Eerste Wereldoorlog vermist werd.

„Mijn overgrootouders waren erg verdrietig omdat hun zoon tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1918 bij Verdun gesneuveld was. Zijn geliefde had de verkering uitgemaakt en daarom had hij zich vrijwillig gemeld. Toen mijn grootouders erachter kwamen dat hij zich aan het front bevond, was hij al gesneuveld.”

Tim heeft het zijn oma hierover niets meer kunnen vragen. Zij stierf toen hij twee weken oud was. Zij liet dozen met foto’s, krantenknipsels, rouwbrieven en bidprentjes achter. Haar vader Karl Franz Hauch, afkomstig uit het Saarland, was vanwege de steenkolenmijnbouw in Heerlen terechtgekomen. In het gehucht Heihoven bij Palemig runde het echtpaar een cafeetje. Zij kregen 11 kinderen en 43 kleinkinderen. Over één van hun zonen, Jakob Hauch, was niet veel meer bekend dat hij ‘viel in den oorlog’.

Onderzoek

Tim ging op onderzoek uit naar deze voorouder langs archieven, interviews met verre verwanten en talloze oorlogskerkhoven. Dit was moeilijker dan gedacht. Tim en zijn vader vinden een Jakob Hauch, maar deze is gesneuveld voordat ‘hun’ Jakob nog een briefkaart verstuurd heeft naar het thuisfront. Na een bizarre zoektocht wordt de ‘echte’ Jakob toch nog gevonden. Hij blijkt in 1918 bij Verdun gesneuveld te zijn. Verre verwanten, die gevonden zijn via Facebook, leveren aanvullende informatie en zelfs een foto op. Het dragen van dit mooie uniform vervulde hem zichtbaar met trots. Hij wist toen nog niet wat hem boven het hoofd hing.

Met zijn profielwerkstuk wint Tim de eerste prijs van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG). Tim gaat geschiedenis studeren in Leiden.

Door Martin van der Weerden

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Heerlen