Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Onderwijs is een risicovolle loterij geworden

Het Betoog

Onderwijs is een risicovolle loterij geworden

Jan van de Ven. Foto: PETER SCHOLS

Ruim tweeënhalf jaar geleden vormde mijn opiniestuk op deze plek (‘Beloon onderwijzers gelijk’) het startschot van een nationale opstand van leraren uit het basisonderwijs die het zat waren, no more meester nice guy! Ruim 45000 leraren klonterden samen in PO in actie en zetten de problematiek van het lerarentekort op de agenda. Sindsdien is er heus wat gedaan, maar simpelweg te weinig. Dat bleek afgelopen maandag toen het AD ‘Basisscholen zoeken duizenden leraren voor nieuw schooljaar’ kopte op de voorpagina.

Zolang de salariskloof tussen het primair en het voortgezet onderwijs niet wordt overbrugd, blijft het dweilen met de kraan open. Het volgen van kwalitatief hoogstaand onderwijs wordt ondertussen een loterij, politici spelen met de toekomst van uw (klein)kinderen en degenen die dat onderwijs het hardst nodig hebben, lopen de grootste risico’s.

Bevoegdheden

Als oplossing heeft verantwoordelijk minister Slob nu gezegd dat hij wat aan de bevoegdheden gaat doen. Om u daar een beeld bij te geven, het volgende ...