Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Plenkertstraat in Valkenburg: eerst chic, daarna verloederd, nu weer op de weg terug

Zomerserie

Plenkertstraat in Valkenburg: eerst chic, daarna verloederd, nu weer op de weg terug
Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Maastricht-Airport / Maastricht / Itteren / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Vijlen -

Steden en dorpen, buurten en wijken, straten en pleinen veranderen. Soms zelfs zo ingrijpend dat je ze op oude foto’s nauwelijks meer herkent. Neem de Plenkertstraat in Valkenburg. Keer op keer vernieuwd. En de volgende verjongingskuur staat alweer op stapel.

’s Winters was de Plenkert een industriestraat. De gebouwen van brouwerij De Leeuw domineerden lange tijd het straatbeeld. Maar je had er ook nog twee grote wasserijen, met schoorstenen die qua lengte wedijverden met de ontluchtingspijp van de brouwerij. „In die wasserijen werd het linnen van de hotels in Valkenburg gewassen”, herinnert Ton Smeets zich nog. „Maar hun grootste klanten waren de steenkolenmijnen: ze verdienden veel geld aan het schoonmaken van de pikzwarte pungels van de koempels.”